Krenite na uzbudljivo putovanje u Istanbul i dočekajte Novu godinu koju ćete pamtiti!

Aktuelno
Krenite na uzbudljivo putovanje u Istanbul i dočekajte Novu godinu koju ćete pamtiti!
-

Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svjetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one rijetke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje vječnost kao Rimu, Jeruzalemu, Lisabonu…

9

Šesnaest vijekova u kontinuitetu od 330. do 1923, bio je prijestolnica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su dijelom svjetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

5

Istanbul je danas dinamičan megapolis sa jednom od najvećih stopa demografskog i privrednog rasta u svijetu. Milionski grad je postao još krajem 19. vijeka; na početku šezdesetih je imao million i po, 2000. godine oko 8,8 miliona a 2011 narastao je na 13,5 miliona stanovnika. 

Posljednjih godina izgrađeni su metro i novi aerodrom na azijskoj strani, podmorski željeznički tunel ispod Bosfora, uljepšani mnogi kvartovi i podignuti luksuzni hoteli i tržni centri. Obnovljeni su vrijedni spomenici i bogati muzeji, zahvaljujući čemu je Istanbul bio prijestolnica evropske kulture 2010.

10

1.dan SARAJEVO – ISTANBUL Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu dva sata prije leta. Polijetanje za Istanbul je u 12.05h. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada autobusom. Transfer do hotela. Smještaj. Slobodno vrijeme za individualne aktivnost. Fakultativno odlazak u novogodišnji shopping u najveći tržni centar u Istanbulu. Povratak u hotel. Noćenje

6

2. dan ISTANBUL Doručak. Fakultativni obilazak starog grada: Obilazi se palata Topkapi koja je bila zvanična rezidencija otomanskih sultana u periodu od 1465. do 1853, Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom i Kapali čaršija. Aja Sofija se ubraja u jedne od najljepših građevina svijeta. Građena je u razdoblju od 532. do 537.godine i posvećena je Kristu kao personifikaciji Svete Mudrosti. Slijedi obilazak Sultan Ahmetove ili „ Plave džamije “u svijetu poznate po preko 20.000 ručno rađenih plavih pločica iz Iznika koje se nalaze u njenoj unutrašnjosti. Potom se odlazi do Hipodroma nekadašnjeg centra sportskog života Konstantinopolja. Nastavak izleta je šetnja do Kapali čaršije. Slobodno poslijepodne. Fakultativni obilazak Taksima i glavne gradske ulice Istiklal sa brojnim buticima, restoranima i kafićima. Doček Nove Godine na jednom od najljepših. Noćenje.

3

3. dan ISTANBUL Doručak. BOSFORSKA TURA – Predlažemo fakulativno poludnevno krstarenje Bosphorom ( brod – autobus ) do Tarabije na ulazu u Crno more, morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Plovidba tokom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosphorskog prolaza. Nakon plovidbe slijedi posjeta raskošnoj palači Dolmabahce, koja se nalazi na samoj obali Bosphora, okružena francuskim baštama. Sagrađena je u 19. vijeku, a sastoji se od carskih apartmana, ceremonijalne dvorane i carskog harema gdje je živio sultan sa svojom brojnom porodicom. Dolazak u luku te prijevoz autobusom do hotela. . U večernjim satima fakultativni odlazak na reprizu dočeka Nove godine – “Tursko veče” u nacionalni restoran, večera uz zvuke orijenta, trbušni ples i folklor. Noćenje.

8

4. dan ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet MINIATURK, PIERE LOTTI I EYUP. Odlazimo do brežuljka Pierre Loti do čijeg vrha dolazimo žičarom. Slobodno vrijeme za odmor u legendarnoj starinskoj kafani iz koje se proteže prekrasan pogled na Zlatni rog i grad. Nakon pauze spuštamo se niz brežuljak kroz islamsko groblje. Na koncu stižemo do Eyüpa, za muslimane najsvetijeg mjesta u Istanbulu. Razgled džamije. Nastavljamo do »Turske u malom« – do Miniaturka, gdje su izgrađene najvažnije zgrade Turske i bivšeg Osmanskog Carstva. Poslijepodne povratak u hotel. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Doček Nove Godine na jednom od najljepših trgova (program 28.12.2018.). Sretna Nova 2019. godina! J Noćenje.

5. dan ISTANBUL – SARAJEVO Doručak. Odjava iz hotela i slobodno vrijeme do transfera na aerodrom te u 11.00h transfer do aerodroma. Let za Sarajevo u 15.15h. KRAJ PROGRAMA.

4

Četiri noćenja sa doručkom u hotelu s 3* uz uključen avio prevoz i kompletnu organizaciju putovanja platite samo 499 KM po osobi!

Ponudu pogledajte na   LINKU.

Sve ponude sa portala CityDeal.ba možete kupiti online preko naše web stranice www.citydeal.ba uplatnicom, gotovinom ili kartičnim plaćanjem na našem prodajnom mjestu u SCC-u (-1 sprat).

Ne propustite