Mirno okupljanje ispred Federalnog parlamenta zbog situacije u Pazariću

Aktuelno
Mirno okupljanje ispred Federalnog parlamenta zbog situacije u Pazariću
.

Nakon što je Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, prezentovala fotografije i detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, građani Sarajeva su organizovali protest ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji.

Građanka glavnog grada BiH Ines Tanović Sijerčić na svom Facebook profilu pozvala je građane da se u 14 sati okupe ispred Parlamenta kako bi poručili zastupnicima, koji nisu usvojili inicijativu Ćudić, da se srame.

Zaključak Sabine Ćudić bio je da se odmah prestane sa praksom vezivanja djece u Zavodu, no većinom glasova u Parlamentu FBiH inicijativa je odbijena.

"Na prošloj sjednici Predstavničkog doma, nakon dramatičnog nastupa direktora Zavoda, usvojili smo zaključak da se pod hitno istraži situacija cijela i svi navodi koji su se pojavili u javnom prostoru. Znači derogiramo ono što smo već usvojili", kazala je Alma Kratina, šef kluba DF-GS u Parlamentu koja je podržala zaključak Mirsada Zaimovića da se formira radno tijelo u roku od sedam dana kako bi se provjerili svi navodi o stanju u Zavodu Pazarić.

Nakon toga oglasilo se i Vijeće roditelja Kantona Sarajevo pozivajući odgovorne da "osiguraju slobodu svakog građanina i zabrani mučenje".

Na današnjoj press konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinja...

Ispred zgrade Parlamenta nalazi se tridesetak građana koji još uvijek pristižu, a mirno okupljanje podržao je i Damir Imamović.

Građani okupljeni ispred federalnog parlamenta negoduju zbog načina na koji se postupa sa djecom i štićenicima JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Ne propustite