PJESMA IZ ČITANKE ZA 2. RAZRED RAZBJESNILA RODITELJE! Svi su kivni zbog SPORNIH STIHOVA, uključili se i građani, MIŠLJENJA SU PODJELJENA!

Objavljeno:18.11.2019 - 19:17
A A A Times Arial


Pjesma "Ja sam bio sretno dijete" iz čitanke za drugi razred osnovnih škola iznervirala je brojne roditelje đaka, ali i profesore u muzičkim školama

Na slici koja je prati prikazan je tužan dječak sa violinom, dok ga u pozadini motri ženska osoba...

273282-x2-f

Cijela pjesma prati njegovu "sudbinu" da bude vezan za instrument, baš kada mu se najviše igra. Tako mališan svira "tetki i susetki, babi, dedi, ujni, strini..." dok "tata smišlja svjetsku slavu".

Usledila je hrpa negativnih komentara: "Pa ovo je više nego strašno... To treba prijaviti"; "A na šta da uputimo djecu? Rijaliti, razvrat, blud?", "Bruka i sramota"...

Dakle, poenta je - dok se neki roditelji svojski trude da djecu nauče pravim vrijednostima, ona odu u školu i u knjizi pročitaju pjesmu koja govori o tome da je nestašluk i ulica ljepše mjesto za odrastanje.

Međutim, ne misle svi tako. Bilo je malo komentara i koji su ove strofe pohvalili.

screenshot-58

Ako još jednom pročitate pjesmu, možda ćete se i zapitati kakvo djetinjstvo je zaista ljepše i treba li roditelji uvijek da insistiraju na isključivom razvoju talenta koji primete kod djeteta ili pak žele da ga primijete.

- Pjesma je lijepa, duhovita, brzog ritma, dobrog metra, slikovita - sve što pjesma za djecu treba da bude. Nad čim se zgražavaju ovi zgranuti!? Ona nosi i jednu istinu koja važi za mnoga djetinjstva: roditeljska ambicija koja dete nervira i opterećuje. Pa koliko je onih iz ranijih prioda u kojima se iz dječjeg ugla gunđa na roditeljske zahtjeve kad je u pitanju ishrana, higijena, škola, ponašanje. Volela bih da znalci iznad obrazlože u čemu je tačno ovdje problem - jedan je od komentara.

Novi.ba/Informer
 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!