NOVAC OD ZAJMA EVROPSKE BANKE

Nabavka novih trolejbusa za gradski saobraćaj u Sarajevu

Objavljeno:17.11.2019 - 12:10
A A A Times Arial

Kanton Sarajevo trebao bi uskoro, zahvaljujući zajmu od Evropske banke za obnovu i razvoj, dobiti nove električne trolejbuse za javni gradski prijevoz u Sarajevu.

Ugovor o zajmu s tom bankom potpisuje Bosna i Hercegovina, "na papiru" se zadužuje Federacija BiH, a novac za nabavku prosljeđuje Kantonu Sarajevo kao krajnjem dužniku. Na taj način se zajam neće vraćati iz državnog ni federalnog budžeta.

Ono što federalni nivo treba prethodno da učini jeste da pripremljeni prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja odobri Parlament. Na dnevnom redu Predstavničkog doma odluka će, prema službenoj najavi, biti na sjednici sazvanoj za 20. i 21. novembar.

Planirani ukupni iznos zajma je 15 miliona eura. Predviđeno je da se vraća 13 godina, da grejs period bude dvogodišnji i da nakon toga rate glavnice i kamata dospijevaju na naplatu šestomjesečno, 27. aprila i 22. oktobra u godini, piše Fena.

Prema pripremljenom prijedlogu, riječ je o realizaciji projekta nazvanog "Javni prijevoz Sarajevo". Kako je navedeno, novac će se iskoristiti za „nabavku novih električnih trolejbusa i povezanih aktivnosti radi poboljšavanja razvoja infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu kroz pristup čistom javnom prijevozu i povećanje kapaciteta i efikasnosti usluga javnog prijevoza“.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!