APSOLUTNI HAOS U PARIZU Gore automobili, sukobi na ulicama, a policija hapsi sve redom

Aktuelno
APSOLUTNI HAOS U PARIZU Gore automobili, sukobi na ulicama, a policija hapsi sve redom
,

Zbog obilježavanja prve godišnjice svog djelovanja Žuti prsluci iz cijele Francuske organizovali su proteste u Parizu.

Nekoliko osoba je uhapšeno, policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, a pokušaj da se blokira glavna obilaznica oko grada je spriječen, a u jednom dijelu grada demonstranti su zapalili drvene palete, piše BBC.

Policija je saopštila da su uhapšene 33 osobe, objavila je agencija Reuters. Okupljanje građana zabranjeno je u blizini poznatih turističkih destinacija - poput Ajfelovog tornja, dok je zatvoreno dvadeset stanica pariskog metroa.

Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizajući barikade. Prevrnuta su dva vozila, dok su jedan motocikl i vozilo zapaljeni - na šta je policija odgovorila vodenim topom i suzavcem, piše Glas Amerike.

U južnom dijelu grada na Trgu Italije demonstranti koji su skrivali lica upali su i oštetili poslovnicu bankovnog lanca HSBC. Takođe, nekoliko stotina demonstranata spriječeno je u pokušaju da zakrče pariski kružni put u tom gradu.

Kako iše Glas Amerike, takozvani protesti žutih prsluka, koji su dobili naziv po jaknama ili prslucima koje su nosili demonstranti, otpočeli su novembra 2018. usljed rasta cijena goriva i porasta troškova života u Francuskoj. Protesti su prerasli u širi pokret protiv ekonomskih reformi koje je pokušao da sprovede francuski predsjednik Emanuel Makron.

Protekom vremena protesti su izgubili na snazi - masovnost mu je sa desetina hiljada građana opala na nekoliko hiljada. Na vrhuncu – gradske ulice okupiralo je i do 300.00 ljudi.

Ne propustite