NJEMAČKA SPREMA VOJSKU, OVAJ POTEZ SU DUGO ČEKALI: Oglasili se iz vlade, CIJELI SVIJET NA NOGAMA!

Objavljeno:14.11.2019 - 09:53
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Njemačka ministarke odbrane Anegret Kramp-Karenbauer ima nameru da od Bundesvera napravi globalnu intervencionističku armiju i da ojača ugled vojske u samoj zemlji. Na radost pripadnika Bundesvera, u više govora koje je održala stavila je do znanja da Nemačku vidi kao buduću „silu oblikovanja“.

„Splet okolnosti će verovatno usloviti brzo realizovanje ideje o globalnoj ulozi njemačke vojske, koja više uopšte ne nailazi na otpor u samoj Njemačkoj“, ocjenjuje tu novu ideju iz Berlina nekadašnji dopisnik „Politike“ iz Njemačke Miroslav Stojanović. On za Sputnjik, ipak, kaže da je teško reći da li je to korak ka militarizaciji Njemačke.

Na pitanje zašto baš u ovom trenutku slijedi ovakav potez nemačke ministarke, dugogodišnji dopisnik iz Bona i Berlina objašnjava da za to postoji više razloga, a među njima su i lični. On podseća da je Karenbauerova nasledila Angelu Merkel na mjestu predsjednice Hrišćansko-demokratske unije i time je automatski postala kandidatkinja za budućeg kancelara. U samoj stranci, a u javnosti posebno, međutim, postoje ozbiljne sumnje da je ona ličnost koja to može da učini, jer nema ni taj format, ni ugled, ni iskustvo na velikoj saveznoj sceni.

anegret01-epa-hayoung-jeon-1000x0

foto: EPA

Poruka poslije Trampa

Stojanović potom ukazuje na ostale značajnije razloge za ovakvo njeno oglašavanje.

„Sve se uklapa u atmosferu poslije Trampove izjave da je NATO anahron i poslije najnovijih, još dramatičnijih i radikalnijih, izjava francuskog predsjednika Makrona da je NATO klinički mrtav, da Evropljani treba da uzmu sudbinu u sopstvene ruke i da moraju da jačaju svoje odbrambene kapacitete. Takođe, da se moraju braniti sami, nedefinisano od koga, iako se uvek misli da opasnost, što se zapada tiče, dolazi sa istoka“, napominje sagovornik Sputnjika.

On smatra simptomatičnim i problematičnim to što je ministarka naišla na atmosferu odobravanja u Njemačkoj, gdje je uvijek bilo varničenja oko odnosa prema Bundesveru i njegovom angažovanju u inostranstvu.

Bundesver izlazi van Njemačke

Njemačka je zbog katastrofalne prošlosti i onoga što je učinila svijetu, ali i samoj sebi, bila dosta uzdržana što se vojničkog angažovanja tiče. U njenom Ustavu, odnosno osnovnom zakonu, kako se on u Njemačkoj zove, veoma je precizno definisano da Bundesver ne može da bude angažovan van teritorije Njemačke. Ulaskom nemačke u NATO, taj radijus je proširen, pa su im dejstva omogućena na teritorijama na kojima je angažovan NATO.

„Atmosfera se, očigledno, radikalno promenila. Predsjednik Njemačke Horst Keler je 2010. godine morao da podnese ostavku, zato što je u jednom neobaveznom razgovoru sa novinarima pomenuo ideju da bi Bundesver trebalo da bude vojnički angažovan u obezbjeđivanju njihovih trgovinskih ruta, pa je došlo do velikih trvenja i prinudili su ga da se povuče“, podsjetio je Stojanović.

Nema reakcija

Kako je primetio, Karenbauerova sada govori to isto, ali nema reagovanja, i nijedna od stranaka, sem ljevice, nije na to reagovala. Čak ni Zeleni, koji sebe smatraju pacifistima. On zato smatra da je njemačka ministarka, nekim tihim potezima, već počela da preoblikuje atmosferu u korist Bundesvera i njihovog vojničkog angažovanja u svijetu. Ona je poslije dugo godina uspjela da organizuje da se vojnička zakletva polaže van kasarne, da se to snima i da se na neki način Bundesver približi javnosti.

Dobar poznavalac prilika u Njemačkoj podsjeća da je to 1980. godine u nekoliko gradova pokušao da uradi ministar Hans Apel, ali je masa izašla na ulice, protestovalo se i bilo je povređenih. Sada, pak, nema pomena da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Pokazivanje mišića

Naš sagovornik smatra da je teško reći da li je sve ovo korak ka militarizaciji Nemačke, jer je ona uključena u međunarodne organizacije, od EU, do NATO-a i UN, i dio je Savjeta bezbjednosti UN, iako nije stalni član. Podsjeća da je njemačka ministarka izjavila da se Njemačka ne bi angažovala solo, već zajedno sa saveznicima, ali i dodaje da je taj izlazak na svetsku scenu nešto novo, jer je ona uvijek djelovala iz drugog plana i nikada na javnoj sceni nije pokazivala vojničke mišiće.

Na pitanje kako će na nemačke namere reagovati saveznici, prije svega Francuzi, Stojanović kaže da će pozdraviti tu ideju, iako, naravno, postoji zazor sa one strane Rajne.

„Ovo što je Karenbauer izjavila, da Njemačka nikada neće solo izlaziti, uklapa se u Makronovu ideju da se Evropa više ne može osloniti na NATO i na Ameriku, kao i da mora uzeti sudbinu u sopstvene ruke. Francuska je atomska sila i, naravno, Njemačka računa da bez nje nijedna od vojnih intervencija bilo koje vrste ne može da bude ostvarena, tako da će to ići uvijek u nekoj vrsti, makar, tandema sa Francuzima“, smatra dobar poznavalac nemačke političke scene.

Ono što je, međutim, sasvim izvesno je da je namera ministarke odbrane naišla na odobravanje u Bundesveru. Doduše, teško da će biti ostvarena želja njemačkog generala Johena Bota, koji je prije dva mjeseca izjavio da „priželjkuje avijaciju koja bi ponovno dobila politički zadatak, kako bi pokazala šta može, slično kao 1999. godine“. Tada je komandovao njemačkim pilotima koji su učestvovali u NATO bombardovanju SR Jugoslavije, a danas je u penziji.

Njegova izjava, ipak, dovoljno rečito govori o atmosferi po pitanju angažmana njemačke vojske.

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!