Sarajevski politički analitičar - noćna mora Bošnjaka Hercegovine

Aktuelno
Sarajevski politički analitičar - noćna mora Bošnjaka Hercegovine
Da bošnjački lideri imaju nekog svog Zorana Tomića, vjerovatno bi izabrali lidere na svim nivoima vlasti u BiH, a sa onih pedeset i više posto, u najgorem slučaju, koliko ih ima su mogli „ladno” da odrade ovaj posao. Al’ nemaju oni nacionalizam u žilama i zlo u krvi.....

Čovjek koga sarajevski mediji često forsiraju i daju mu epitet političkog analitičara prof.dr. Zoran Tomić, profesor Političke komunikacije i Političkog marketinga i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, je otvoreno u intervju za jedan lokalni mostarski portal govorio o svojim stavovima. Ako uzmemo u obzir činjenicu da sve što izlazi iz usta Dragana Čovića dolazi iz glave Zorana Tomića možemo već sada na osnovu samo ovog intervjua zaključiti da će koalicija od koje mi obični smrtnici mnogo očekujemo najmanje dobra donijeti Bošnjacima, a pogotovo onim u Hercegovini. Šta li Zoran Tomić misli kad kaže: “Na ovim izborima kao i brojnim drugima pokazalo se da je birače (narod) teško prevariti. Onaj tko želi dugoročno ostati u političkoj areni morat će biti spreman donositi hrabre odluke, odluke koje će mijenjati ovo neperspektivno stanje u BiH. Trebamo politiku koja će oblikovati budućnost.” , možda se odgovor nazire već u njegovoj slijedećoj izjavi u istom intervju: „Moje je mišljenje da je Sarajevo, čitaj SDA i SDP politika „gurnula Dragana Čovića u „zagrljaj“ s Miloradom Dodikom. To je bila politika koja nije bila temeljena ni na kakvim načelima, politika snažnijeg i brojnijeg, ja bi rekao čista uskogrudna i bahata sarajevska politika. To je ona politika koja danas kroji „nova pravila“ i ucjenjuje nove partnere.” Nadati se da Zoran Tomić ovim ne nazire ono od čega još od 1993. godine strepe, ali se i hrabro braniše, u jednom trenutku čak i životima Bošnjaci Hercegovine.

Da li Zoran Tomić svojom sljedećom izjavom želi poslati poruku tim istim Bošnjacima preko poređenja sa budućim stanjem u državi Bosni i Hercegovini: „Predsjednik RS-a je Miload Dodik, SNSD i partneri formiraju Vladu RS i imaju većinu u skupštini. Na državnoj razini član Predsjdništva je Mladen Ivanić (PDP), a vlast na BiH razini se formira sa SDS-om kao predstavnikom političke volje srpskog naroda. Nije li ova kombinacija u startu osuđena na politički sukob i nestabilnost. U ovakvoj situaciji očekujem politički „rat“ između Sarajeva i Banja Luke. „Rat“ koji može dodatno destabilizirati političke procese i vratiti BiH na novi početak."

Znaju Bošnjaci Hercegovine da je rat Zoranu Tomiću bio brat i pitaju se ima li kraja pohlepi. Čekajući popis stanovništva pita se sve više Bošnjaka, još uvijek ne javno doduše, ima li igdje na svijetu zemlja sa ovakvim uređenjem, ima li igdje zemlja, demokratska u kojoj nekih, u najboljem slučaju dvadesetak posto građana kroji sudbinu i „o jadu bavi” one kojih je više od pedeset posto, u najgorem slučaju. I znajući sve o „dekanu, političkom analitičaru ,profesoru...” Zoranu Tomiću zašto ga onda čudi kako on reče u pomenutom intervju: „Sama činjenica da su SDA i DF „skrojile“ sporazum bez HDZBiH te potom ucjenjivački uputili poziv HDZ BiH govori koliko su odnosi neiskreni i licemjerni u fazi formiranja vlasti. Moje je mišljenje da Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću nije Dragan Čović najpoželjniji partner s hrvatske strane. Uvjeren sam da su priželjkivali Martina Raguža i HDZ1990”.

Čudi se Tomić što su oni koji žele dobro ovoj zemlji, oni koji nemaju i ne žele da imaju „rezervnu državu” priželjkivali pobjedu umjerenih snaga u Hrvatskom korpusu, onih koji za BiH kažu: „Ovo je naša zemlja”.

U jednome su Bošnjaci pogriješili, a vrijeme će pokazati i koliko, a to je što ne provode politiku od koje Tomić strepi:” politika snažnijeg i brojnijeg - bahata sarajevska politika.”

Da bošnjački lideri imaju nekog svog Zorana Tomića, vjerovatno bi izabrali lidere na svim nivoima vlasti u BiH, a sa onih pedeset i više posto, u najgorem slučaju, koliko ih ima su mogli „ladno” da odrade ovaj posao. Al’ nemaju oni nacionalizam u žilama i zlo u krvi.....

 

Ne propustite