Afera "Var": Ko je propjevao u SIPA-i, gdje se zaista nalazi Azmir Husić

Aktuelno
Afera "Var": Ko je propjevao u SIPA-i, gdje se zaista nalazi Azmir Husić
,m

Pet od ukupno 12 uhapšenih u policijskoj akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva „Var“, predato je jučer u nadležnost Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su za namještanje nogometnih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH.

Radi se Vladimiru Dominkoviću, bratu bivšeg čelnika NS BiH Ilije Dominkovića, sudijama Kenanu Bajraktareviću, Iliji Živkoviću, članu Komiteta za suđenje Anti Bilješki i kontroloru Fuadu Zahiragiću. Za njih je jučer postupajuća tužiteljice Vedrana Mijović zatražila određivanje jednomjesečnog pritvora.

bajraktarevic

Ostalih sedam uhapšenih pušteni su da se brane s slobode, ali su svi, kako saznajemo, pristali na saradnju s Tužilaštvom. To su Salem Prolić, Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Marko Brezović, Mario Grgić i Anto Kobaš. Njima će biti predložene mjere zabrane, ali su svi prijavljeni da su počinili krivično djelo.

I dok se čeka današnje ročište o određivanju pritvora,zakazano u 12 sati,  saznajemo da Tužilaštvo i SIPA užurbano nastavljaju rad na ovom predmetu. Sumnja Tužilaštva da su za novac namještali utakmice je već potvrđena jer istražitelji imaju razgovore i snimke osumnjičenih kako dogovaraju predaju novca.

No, vrlo brzo, u SIPA bi trebali biti saslušani i Azmir Husić, prvog čovjek Tuzla Citya, ali i Midhat Sarajčić, sportski direktor NK Travnika. Pod istragom su i Edo Ekmeščić iz Jajca, ali i državne sudije Miloš Gigović i Zoran Grbić.

5b75ede0-8d48-422a-b1d9-09340a0a0a6a-husic-preview

No, prema informacijama iz Kluba, Husić je prije nekoliko dana napustio državu i otputovao u Ameriku, čiji je državljanin. Dva dana smo pokušavali s njim stupiti u kontakt, ali je isključio mobilni telefon, piše Avaz. Iz Kluba tvrde da se vraća krajem godine u državu.

Sada se utvrđuje je li razlog napuštanja BiH istraga SIPA i njegova umiješanost u aferu. No, prema nezvaničnim podacima Granične policije Husić nije napustio prostor BiH.

Nezvanično, iskaze koji su pojedinci jučer dali istražiteljima SIPA-e, uveliko će pomoći da se konačno raspetlja dugodišnja boljka u bh. nogometu.

Pritisnuti dokazima, saznaje se da su pojedine sudije odmah, „propjevale“ u SIPA-i  te priznale da su za novac,(i do 3.000 eura) odlučivali o ishodima pojedinih ishoda utakmica, prije svega Prve lige FBiH. Mnogi su pali nakon što su novac tražili i od prikrivenih inspektora SIPA-e. Riječ je o visokopozicioniranim dužnosnicima NSBiH koji su pristali na saradnju ali su i dalje pod istragom i osumnjičeni su za nekoliko krivičnih djela.

sipa23

- Imamo snimke i čvrste dokaze. Ova istraga se nastavlja bez obzira što su pojedini sve priznali. Mi radimo dalje. Sve je dokumentovano – tvrdi izvor iz SIPA-e za Avaz.

Tužilaštvo BiH jučer je saopćilo da je pritvor zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati  dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

- Nastavljamo istragu protiv svih osoba osumnjičenih u ovom predmetu, a koje se terete za organizovani kriminal, primanje dara ili drugog oblika koristi, te zloupotrebu položaja ili ovlasti - kažu iz Tužilaštva BiH.

Ne propustite