DEMONSTRANTI IZAZVALI POTPUNI HAOS Putevi blokirani, demolirani najluksuzniji objekti, zatvorene škole

Aktuelno
DEMONSTRANTI IZAZVALI POTPUNI HAOS Putevi blokirani, demolirani najluksuzniji objekti, zatvorene škole
,

Antivladini demonstranti u Hong Kongu paralizirali su danas dijelove ovog velikog azijskog finansijskog centra treći dan uzastopno, a pojedine saobraćajne linije, škole i mnoge kompanije zatvorene su zbog eskalacije nasilja.

Oko 1.000 demonstranata blokiralo je puteve u centru poslovnog dijela grada tokom pauze za ručak i velike gužve na ulicama.

Učesnici demonstracija nose maske na licima, iako su one zabranjene, i bacaju cigle na ulice u kojima se nalaze neki od najluksuznijih stambenih i poslovnih objekata, prenosi Srna.

Brojni policajci u opremi za razbijanje skupova pokušali su potisnuti demonstrante, oborili su pojedine ljude i koristili palice nedaleko od gradske berze.

Demonstranti i policija sukobljavali su se tokom noći u univerzitetskim kampusima samo nekoliko sati nakon što je visoki policijski zvaničnik rekao da je ovaj grad pod kineskom upravom gurnut "na ivicu potpunog raspada". U mnogim kampusima vladaju velike tenzije.

Aktivisti su noćas blokirali puteve, zapalili nekoliko vozila, bacili zapaljive bombe na jednu policijsku stanicu i razbili dijelove velikog tržnog centra.

Mnogi građani su jutros ostali blokirani na stanicama metroa širom grada nakon što su pojedini vozovi suspendirani, a saobraćajnice zatvorene.

Gradski biro za obrazovanje saopćio je da će sve škole sutra biti zatvorene zbog saobraćajnih i sigurnosnih razloga.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite