IZETBEGOVIĆ ODBRUSIO DODIKU: "Nakon ovog, treba da HITNO reaguje PIC!"

Aktuelno
IZETBEGOVIĆ ODBRUSIO DODIKU: "Nakon ovog, treba da HITNO reaguje PIC!"
,

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da su neprovodivi zaključci NSRS-a u kojima se između ostalog govori o vraćanju "otetih" nadležnosti na nivo entiteta, te o mogućnosti samoopredjeljenja RS-a.

"To je bio pokušaj da se na neistinama entitet pokuša nametnuti državi. To je u ovom času neprovodivo. Cilj je možda da se u budućnosti uz nadu da će NATO pakt biti mrtav, neke stvari ipak budu provodive", kazao je Izetbegović gostujući u Dnevniku FTV-a.

On je kazao da su reakcije opozicije bile vrlo oštre, te da se ona ovog puta oduprla.

"Drugi cilj je bio skretanje pažnje sa onog što je svakodnevni život ljudi. U FBiH, primjerice, živi duplo više stanovnika nego u RS, manja je zaduženost po glavi stanovnika. Žele odvući pažnju sa ovih pitanja s nečim što je neprovodivo", kazao je lider SDA.

Poručio da je krajnje vrijeme da se međunarodna zajednica u BiH ovim stvarima mora suprotstavljati kako bi se one konačno zaustavile. Pozvao je članove Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da konačno upozore Dodika.

Komentirajući njihovo ranije saopćenje u vezi sa deklaracijom SDA, Izetbegović je rekao da je iz njihove perspektive valjda krivica na SDA što se pokušava suprotstavljati opasnim tendencijama.

Govoreći o formiranju vlasti rekao je da će raditi na tome uz pomoć međunarodne zajednice, poručivši da lider HDZ-a Dragan Čović treba pristati na to da se počne sa formiranjem parlamentarnim komisijama.

On je odgovarajući na pitanja voditeljice podsjetio da su Dodik i Čović ranije napravili određeni pakt, navodeći da je svojevremeno Dodik rekao da će HDZ predstavljati njih u Vijeću ministara, što, kako je rekao, Čović nikada nije demantovao.

Ne propustite