Predsjedništvo BiH će zakazati vanrednu sjednicu o migrantima

Aktuelno
Predsjedništvo BiH će zakazati vanrednu sjednicu o migrantima
.

 Prеdsјеdništvо Bosne i Hercegovine zahtijeva od Savjeta ministara BiH da u roku od sedam dana dostavi informaciju o stanju u oblasti migracija.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici izrazilo nezadovoljstvo činjenicom da Savjeta ministara BiH, iako je traženo od njega, do danas nije dostavilo informaciju te traži da se to učini u roku od sedam dana.

"Predsjedništvo BiH će po dobijanju informacije o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH", navodi se u saopštenju.

Između ostalog, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Pariškog foruma mira Paskala Lamija za učešće na Drugom pariškom forumu, koji će biti održan od 11. do 13. novembra 2019. godine u Parizu. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Boruta Pahora za posjetu Republici Sloveniji 4. i 5. decembra.

Takođe je prihvatilo poziv za učešće na panelu na visokom nivou "Perspektiva mladih u multilateralizmu" u okviru Generalne konferencije UNESCO-a, koja će biti održana 12. novembra 2019. godine u Parizu. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije BiH za UNESCO Adil Osmanović.

Dogovoreno je da će Predsjedništvo BiH pozvati predsjednika Republike Austrije Aleksandera Van der Belena i predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Narodne Republike Kine Sia Đinpinga upućen članovima Predsjedništva BiH za učešće na Samitu Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan 15. i 16. aprila 2020. godine u Pekingu.

Takođe, Predsjedništvo je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I - VI 2019. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju nekoliko sporazuma, među kojima je i sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autoput/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Donijeta je i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom cestovnom prijevozu, kao i Sporazuma o međusobnoj naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija između Bosne i Hercegovine i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o saradnji između Centralne izborne komisije BiH i Državne izborne komisije Republike Slovenije o saradnji u oblasti izborne administracije.

Izvor: Nezavisne

Ne propustite