PORAŽAVAJUĆE Ekonomski rast BiH bit će još manji od očekivanog

Bosna i Hercegovina
PORAŽAVAJUĆE Ekonomski rast BiH bit će još manji od očekivanog
,

Najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kažu da će ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini biti manji od procjena iz aprila ove godine.

Analitičari ističu da su najnoviji pokazatelji najviše posljedica neformiranja vlasti na državnom nivou, piše Avaz.

Ekonomski rast u BiH neće, kako je ranije prognozirano, biti 3,1 posto, već svega 2,8 posto, pokazuju najnovije procjene MMF-a. Smanjene su i procjene za iduću godinu, sa 3,2 na 2,6 posto.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da procjene MMF-a nisu neočekivane.

- Međunarodni monetarni fond daje prognoze dva puta godišnje. Prvo krene optimistično, a onda poslije to revizira znajući da ni u prvom naletu nije moglo biti tako. Skupljati podatke na osnovu statistike BiH je presmiješno i to MMF zna, ali nema drugih opcija – kaže Cenić.

Naglašava da Bosna i Hercegovine, prema Statističkom uredu Evropskih zajednica (Eurostat), zajedno s Kosovom, ima najlošiju statistiku, koja se šminka i koja uvijek kasni.

- Najsmješnija stvar je što smo na listi lakoće poslovanja manje mjesta pali kad nema vlasti nego kad smo je imali pa se može zaključiti kakva nam je statistika koja ide MMF-u. Presmiješna. Rast u BiH ne znači razvoj, jer zavisi od toga na šta se pare potroše – zaključuje Cenić.

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine dostigao je prošle godine 17 milijardi eura, u odnosu na 11,5 milijardi 2007.

Suprotno očekivanjima domaćih političara, građani Bosne i Hercegovine ni ove godine neće osjetiti poboljšanje životnog standarda.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH, kaže da građani primjećuju samo da im je svakog dana sve teže i da sve više tonu.

- Ne vide nikakvu alternativu u ovoj zemlji i zato masovno odlaze. Vlast se nedavno hvalila kako analize govore da je situacija u zemlji bolja, a sada im je došao hladan tuš od MMF-a – rekao je Šatorović.

Selvedin Šatorović kaže da su na posljednjoj sjednici Saveza samostalnih sindikata u BiH donijeli odluku da ne žele više zaduženja i finansiranje političara, koji nisu ispoštovali ono što su građani tražili. 

- Vlast treba da iznađe modalitete da se poslodavci rasterete i da se visoke plaće oporezuju. Ovo je, ustvari, pokazatelj u kakvom se stanju nalazimo i šta će uslijediti, a to je guranje sve dublje i dublje – zaključio je Šatorović.

Ne propustite