Narednog četvrtka vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Objavljeno:04.11.2019 - 15:52
A A A Times Arial

Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici odlučio je da za naredni četvrtak, 14.novembra, zakaže vanrednu sjednicu.

- Predloženo je da se na dnevnom redu nađe verifikacija nekoliko mandata, kao i set zakona koji se vežu za presudu Ustavnog suda a tiču se notarske djelatnosti – potvrdio je Feni sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.

Osim izmjena i dopuna Zakona o notarima Vlada Federacije BiH predložila je izmjene Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Zakona o zemljišnim knjigama i Porodičnom zakonu jer je Ustavni sud presudio da određene zakonske odredbe nisu u skladu s Ustavom FBiH.

S obzirom da je Predstavnički dom usvojio navedene zakonske izmjene, ovaj set zakona stupio bi na snagu usvajanjem u Domu naroda a to znači da bi se uveo pojam solemnizacije - postupak potvrđivanja isprava za koje nije obvezna notarska obrada. 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!