ONI SU NAJZDRAVIJI NAROD NA SVIJETU Žive i do 120 godina, kod njih ne postoji rak! RECEPT JE JEDNOSTAVAN, SVAKO GA MOŽE PRIMJENITI

Zanimljivosti
ONI SU NAJZDRAVIJI NAROD NA SVIJETU Žive i do 120 godina, kod njih ne postoji rak! RECEPT JE JEDNOSTAVAN, SVAKO GA MOŽE PRIMJENITI
,

Stari narod Hunza smješten na samoj granici Pakistana i Indije, a poznat je po tome što njihov životni vijek traje 110-120 godina. Zato se njihova domovina naziva "oaza mladosti".

257771182be270bd1d9c

Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvijek izgledaju mladoliko. Oni su pravi primjer da gotovo idealan način života zaista postoji. Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju djecu.

Ljeti jedu sirovo voće i povrće, a tijekom zime konzumiraju suhe marelice, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao "gladno proljeće".

750x550-hunzi-11

Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvijek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suhih marelica. Period traje od 2 do 4 mjeseca, i smatraju ga krucijalnim za svoje zdravlje i način života. Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u prosjeku 1.933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih hidrata, piše Express.hr.

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu rijeke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovječnog života zdrava prehrana. Škotski ljekar Mek Harison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja.

5072555d8478de689d9a

Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumijevala bijeli hljeb, haringe, prerađeni šećer, konzervisanu hranu i kuhano povrće.

Kao rezultat takve prehrane, kod životinja su se pojvile različite ljudaske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava. Knjiga "Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest", autora R. Birčer, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

hunza

"To su vegetarijanski način prehrane; velika količina sirovih namirnica; dominiraju voće i povrće; prirodni proizvodi; bez ikakve hemije; namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vrijedni materijali; opijajuća pića i slatkiši se ne konzumiraju; poštuje se redovan period gladovanja", napisao je on.

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, u ljeto 1977. godine, stručnjaci su objavili da se potpuno odsustvo raka javlja samo kod naroda Hunza. Za njih je prepješačiti 20-ak kilometara dnevno isto što i za nas prošetati oko kuće. Pripadnicima naroda Hunza je penjanje uz planinu kao odlazak u trgovinu, a spuštaju se sretni i veseli.

Ne propustite