IZRAEL: Netanjahu i Ganc započeli nove pregovore da izbjegnu treće izbore

Svijet
IZRAEL: Netanjahu i Ganc započeli nove pregovore da izbjegnu treće izbore
.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu (Netanyahu) i njegov glavni rival Beni Ganc (Benny Gantz) započeli su danas pregovore o vladi jedinstva u najnovijem nastojanju da se prevaziđe politički zastoj i izbjegnu treći parlamentarni izbori za manje od godinu dana. 

Na drugim izborima ove godine održanim 17. septembra nije bilo jasnog pobjednika i Netanjahuov konzervativni Likud, kao ni Gancov savez prtija centra Plavo bijelo nemaju podršku većine od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu, Knesetu.  

Netanjahu nije uspio u roku od 28 dana da obrazuje vladajuću koaliciju, pa je taj isti zadatak predsjednik Izraela Ruven Rivlin nedavno povjerio Gancu. Gancov savez je izdao saopćenje da su on i Netanjahu danas diskutirali o mogućim opcijama i dogovorili se da se sastanu i drugi put. 

873x400

Foto: Agencije

Netanjahu je pred razgovor sa Gancom izrazio podršku za "široku vladu nacionalnog jedinstva" i na sjednici vlade ocijenio da je takva koalicija ključna za Izrael kako bi se zemlja suočila s onim što je nazvao rastućim sigurnosnim izazovima širom regiona.

- Moramo donositi teške odluke koje zahtijevaju vladu sa širokim ramenima. To nije političko, već nacionalno i sigurnosno pitanje najvišeg reda. Nadam se da možemo doprinijeti tom cilju u narednim danima - rekao je izraelski premijer.

Likud je na izborima osvojio 32 poslanička mandata, a Plavo bijelo jedan više.  Te dvije partije imaju dovoljno podrške da zajedno osnuju vladu. 

Novi.ba/Avaz

Ne propustite