'Iskoristićemo sve mehanizme da referendum u RS ne bude proveden!'

Bosna i Hercegovina
'Iskoristićemo sve mehanizme da referendum u RS ne bude proveden!'
Smatramo da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i drugim nametnutim odlukama visokog predstavnika, antidejtonski čin koji ugrožava stabilnost i cjelovitost BiH, izjavio je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS

Smatramo da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i drugim nametnutim odlukama visokog predstavnika, antidejtonski čin koji ugrožava stabilnost i cjelovitost BiH, izjavio je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u Banjaluci na konferenciji za novinare nakon sastanka poslanika i delegata iz reda bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pozivamo prije svega visokog predstavnika da poništi odluku i inicijatore sankcioniše. Iskoristićemo sve mehanizme da ovaj referendum ne bude sproveden. Ovakve inicijative ne doprinose stabilnosti i miru", kazao je Salkić i istakao da misli da referendum na kraju neće biti održan.

Kada je u pitanju bezbjednost poslanici delegati iz reda bošnjačkog naroda podsjetili su "da se tokom čitave godine se konstantno vrši pritisak na bošnjake u RS".

"Incidenti, napadi, pretresi od strane policije, a vjerujemo da tome doprinosi politički kurs koji vodi vlada i predsjednik ovog entiteta i zato imamo sve drastičnije incidente", rekao je Salkić, podsjećajući na niz incidenata.

Salkić je naglasio da izabrani predstavnici Bošnjaka u RS očekuju od MUP-a RS da informiše javnost i traži da MUP i policijske strukture imaju bolju nacionalnu zastupljenost, jer se samo tako može vratiti poljuljano povjerenje u policiju u ovom entitetu.

"Kada je u pitanju obrazovanje pozivamo ministarstvo prosvjete i kulture da otkloni sve nejasnoće i riješi problem u obrazovanju na bosanskom jeziku", kazao je Salkić i dodao da osim starih u Kotor Varoši i Bratuncu postoje i novi problemi u Doboju, Janji i drugim mjestima.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanke je i da traže hitan sastanak izabranih predstavnika Bošnjaka sa predsjednikom, premijerom, predstavnicima MUP-a RS kako bi imali jasniju sliku "da li će se politika diskriminacije nastaviti ili će se to na neki drugi način riješiti".

Da podsjetimo, Narodna skupština RS usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Prema odluci referendumsko pitanje glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?". 

Ne propustite