DANSKA

NOVI EGZODUS S BALKANA: Ova sila sa sjevera Evrope je RAJ NA ZEMLJI i u potrazi je za velikim brojem radnika

Objavljeno:23.10.2019 - 09:41
A A A Times Arial

Grupa danskih političara pokrenula je inicijativu kako bi ova skandinavska zemlja privukla veći broj stranih kvalificiranih radnika.

Kako navode lokalni mediji u Danskoj, čelnici Socijalno-liberalna stranke (Radikale Venstre) smatraju da bi Danska narednih godina trebala privući više kvalificirane radne snage iz inostranstva, prenosi Anadolija.

Ova partija će tražiti od Vlade da se što prije raspravlja o ovom pitanju, a naglasili su da bi bilo potrebno izdvojiti i veća sredstva iz državnog budžeta za ovu namjenu.

"Vlada je formirana uz obećanje da će biti omogućeno da zemlja primi veći broj stranih radnika, a to se konačno treba i realizirati", rekao je novinarima Morten Qstergaard, lider Socijalno-liberalna stranke.

U okviru tog sporazuma Vlade i nekoliko ljevičarskih stranaka, dogovoreno je da se olakšaju birokratske procedure kako bi Danska privukla veći broj stranih kvalificiranih radnika.

"Činjenica je da strani radnici doprinose ekonomskom napretku, a to bi nam svakako pružilo priliku da više investiramo u našu djecu, obrazovanje i druge važne stvari. Zato zaista ne razumijem zašto Vlada još uvijek nije više proaktivna po ovom bitnom pitanju za zemlju", dodao je Qstergaard.

Mattias Tesfaye, ministar za imigracije i integraciju Danske, izjavio je, također, kako je svjestan da mnogim kompanijama trebaju kvalificirani radnici, dodajući kako će u vezi s ovim pitanjem biti poduzeti dodatni napori.

(Novi.ba/Agencije)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!