Obustavljena dostava vode za kamp Vučjak, 'lunch' paketa ima još za 10 dana

Aktuelno
Obustavljena dostava vode za kamp Vučjak, 'lunch' paketa ima još za 10 dana
.

Dostava vode u improvizovani kamp Vučjak kod Bihaća, u kojem boravi stotine migranata, obustavljena je danas. Iz Crvenog krsta poručili da 'lunch' paketa ima još za 10 dana.

Iz Crvenog krsta su kazali još da razmatraju povlačenje iz Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u USK. Kako su rekli, dobili su upute iz Međunarodne organizacije Crveni krst da nemaju obavezu brinuti se za migrante u kampu Vučjak jer je riječ o neuslovnom i improvizovanom prostoru.

U Bihaću se održava sastanak Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u USK na kom nisu došli predstavnici iz Savjeta ministara.

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je kako predstavnika Savjeta ministara nema u ključnim trenucima kada se odlučuje o budućnosti migrantske krize u BiH. Po prvi put je tražio da sastanak bude otvoren za javnost jer je, kako je kazao, konačno vrijeme da se sazna kakve stavove imaju institucije koje učestvuju na sastancima Grupe.

Premijer je rekao još da Vlada USK nije bila za odluku da se obustavi voda, dok je ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić ranije istaknuo kako je ideja o smještanju migranata u Vučjak prvobitno i bila ideja Bihaća, a ne Vlade USK.

Kako je kazala reporterka N1 Adisa Imamović, izmiještanje migranata iz kampa Vučjak ne traže samo lokalne vlasti i međunarodne institucije nego i građani Bihaća.

Premijer Ružnić istakao je da bi se za migrante mogli napraviti mnogo bolji uslovi ukoliko bi se iznašao adekvatan smještaj jer bi tada postojala mogućnost povlačenja novca od međunarodnih institucija.

Jedna od ponuđenih lokacija je Medeno polje, no prema riječima resornog ministra Kljajića Savjet ministara nije prihvatio prijedlog jer je u pitanju privatni posjed iako su i trenutni migrantski centri smješteni na privatnom posjedu.

Sa sastanka su poručili još da ne žele biti dio politika, te da je odabir lokacije za smještanje migranata očigledno stvar politike.

Ne propustite