RATNO STANJE U BARCELONI: Policija tek u noći preuzela kontrolu, najmanje 89 povrijeđenih

Aktuelno
RATNO STANJE U BARCELONI: Policija tek u noći preuzela kontrolu, najmanje 89 povrijeđenih
.

Katalonska i španska nacionalna policija preuzele su tek tokom noći na subotu kontrolu nad ulicama Barcelone i drugih katalonskih gradova rastjeravši prosvjednike koji su tokom šest sati iza zapaljenih barikada kamenjem sudjelovali u sukobu iza kojega je ostalo 89 ozlijeđenih.

U petak navečer došlo je do najžešćih sukoba katalonskih zagovornika nezavisnosti i policije od kada su u ponedjeljak izrečene zatvorske kazne katalonskim liderima osuđenima zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017.

3-1000x0

Gorjele vatre, postavljene barikade, satima se mlatili policija i prosvjednici

Situacija u središtu Barcelone smirila se nakon što se ono bilo pretvorilo u bojno polje.

Bile su zapaljene vatre i postavljene barikade iza kojih su prosvjednici zamaskiranih lica zasipali policiju kamenjem, ciglama, petardama i drugim predmetima. Policija je uzvratila ispaljujući gumene metke i suzavac te koristila palice. Do nereda je došlo i u drugim katalonskim gradovima gdje su također organizirani prosvjedi.

Najmanje 89 ljudi je ozlijeđeno

1-1000x0

Ozlijeđeno je 89 osoba od čega 60 u Barceloni, izvijestila je hitna pomoć.

Policijska svjetla obasjavaju noć u glavnom gradu Katalonije gdje vatrogasci nastoje ugasiti preostale zapaljene kontejnere za smeće koji su služili kao barikade. Na ulicama su porušene željezne ograde i razbacane cigle korištene u sukobu. Prema posljednjim informacijama uhapšeno je 27 osoba.

Izvor: Index.hr

Ne propustite