LOKALNI IZBORI U MAĐARSKOJ I GUBITAK BUDIMPEŠTE - Trese li se Orbanova kruna?

Aktuelno
LOKALNI IZBORI U MAĐARSKOJ I GUBITAK BUDIMPEŠTE - Trese li se Orbanova kruna?
Na lokalnim izborima održanima 13. listopada u Mađarskoj pobijedila je većinom vladajuća stranka Fidesz. Istodobno, rezultati predstavljaju najveći uspjeh oporbenih stranaka od 2010. godine. Pomoću širokog saveza mađarska oporba osvojila je gradonačelničko mjesto Budimpešte i drugih velikih gradova na općinskim izborima u nedjelju.

Na lokalnim izborima održanima 13. listopada u Mađarskoj pobijedila je većinom vladajuća stranka Fidesz. Istodobno, rezultati predstavljaju najveći uspjeh oporbenih stranaka od 2010. godine. Pomoću širokog saveza mađarska oporba osvojila je gradonačelničko mjesto Budimpešte i drugih velikih gradova na općinskim izborima u nedjelju.

Fidesz je osvojio većinu i učvrstio svoj položaj u svim županijskim skupštinama. To znači da je i dalje najveća politička snaga u Mađarskoj. Njegovi kandidati za gradonačelnika također su pobijedili na izborima u većini malih gradova i sela, međutim, stranka je izgubila u Budimpešti, kako za gradonačelnika, tako i u 14 od svoja 23 okruga. Oporba je također osvojila većinu u gradskom vijeću Budimpešte (18 od 33 mjesta), kao i gradonačelničkim funkcijama u 10 od 23 velika grada s županijskim pravima (u usporedbi s tri u 2014.) i većinu vijeća. Oporbeni kandidati čak su pobijedili u gradovima u kojima se Fidesz smatrao favoritom (npr. Miskolc, Pečuh i Eger). Ovo su bili prvi izbori od lokalnih izbora 2006. godine na kojima Fidesz nije postigao apsolutnu pobjedu.

Općinska politika utječe na raspodjelu političkih snaga u zemlji jer otprilike petina mađarskog stanovništva živi u Budimpešti. Novoizabrani gradonačelnik Gergely Karácsony nije nova figura u politici - od 2010. godine zastupnik je u parlamentu koji predstavlja zelenu stranku LMP (Politika može biti drugačija). Na parlamentarnim izborima 2018. kandidirao se na zajedničkoj listi stranke Dijalog za Mađarsku i socijalista kao njihov kandidat za premijera. Od 2014. godine gradonačelnik je 14. četvrti Budimpešte. Pobjedom na gradonačelničkim izborima u glavnom gradu bit će jedan od najutjecajnijih opozicijskih političara. Svoj položaj može iskoristiti za izgradnju pozicije vođe oporbe na nacionalnoj razini.

Izborna strategija oporbe bila je ključna za njezin uspjeh. To je bio prvi put da su se sve oporbene stranke koje su se smjestile u nacionalnom ili europskom parlamentu ujedinile jedinstvenom snagom - u velikim i srednjim gradovima samo se je jedan oporbeni kandidat zasebno kandidirao protiv Fideszovog kandidata. Također, Viktor Orbán, neupitni vođa vladajuće stranke, nije se osobno uključio u kampanju, smatrajući pobjedu izvjesnom u cijeloj zemlji. Drugi razlog je visoka razina aktivnosti nevladinih organizacija i volontera, što je možda pridonijelo uspjehu oporbe u Budimpešti. Kampanja je bila najprljavija u novijoj demokratskoj povijesti zemlje, s procurjelim videozapisima i audio snimcima, a Fidesz je optuživao oporbene kandidate da žele dovesti migrante u Mađarsku. Fidesz je također oslabljen video zapisima objavljenim neposredno prije izbora za gradonačelnika Győra, Zsolta Borkaija, u kompromitirajućim situacijama na luksuznoj jahti u Hrvatskoj, gdje se našao s damama iz escort tvrtke. Ne samo da je sadržaj ovih snimaka pobudio negodovanje glasača, već i činjenica da se družio s ljudima koji su prethodno dobili lokalne natječaje. Unatoč valu negodovanja, on je biran nekoliko puta i takvi skandali ne predstavljaju kraj političke karijere u Mađarskoj. Vodeći se izborima, Fidesz je pokušao negativno prikazati Karacsonyja kao promigracijskog političara i nepodobnog za dužnost. Dva provincijska grada, Dunaujvaros i Eger, osvojio je Jobbik, bivša krajnje desna stranka, uz pomoć glasača socijalista, liberala i Zelenih. Birači Jobbika drugdje su podržali ljevičarske i liberalne kandidate, što je ogromni zaokret u svjetonazoru ove stranke.

Rezultati izbora neće izravno oslabiti središnju vladu. Fidesz i dalje ima ustavnu većinu u parlamentu, osvojio je većinu gradova, a njegov položaj u selu i malim gradovima je neosporan. Pored toga, sljedeći parlamentarni izbori održat će se tek 2022. godine, a institucionalna prednost omogućava vladajućoj stranci da se za njih pripremi i da vlada na stabilan način. Međutim, pobjeda oporbe u brojnim većim gradovima ograničit će dominaciju Fidesza, koja se u velikoj mjeri temelji na njegovoj moći podređivanja lokalnih poduzeća. Novi gradonačelnik Budimpešte najavio je u noći nakon izbora da će objaviti detalje ugovora i natječaja u glavnom gradu. Otkrivanje mogućih korupcijskih skandala oporbi će postati lakše. Izbori su pokazali da unatoč Fideszovim financijskim i institucionalnim prednostima i medijskoj dominaciji, opozicija i dalje može pobijediti na demokratskim izborima. Oporbene stranke mogu učinkovitije izgraditi svoju poziciju s lokalne razine uoči sljedećih parlamentarnih izbora. Vladajuća stranka sugerirala je u kampanji da samo ako kandidati pobijede, suradnja s lokalnom samoupravom bi bila korisna za općine. To bi se moglo pokazati realnim scenarijem u mađarskoj stvarnosti oslabljenih lokalnih uprava i visoke centralizacije uprave. Međutim, s obzirom na broj pobjeda oporbe u velikim gradovima, vlada neće biti sklona ometati rad općina na kojima upravljaju oporbeni gradonačelnici, na primjer, ograničavanjem pristupa fondovima kako ne bi izgubili položaj među svojim biračkim tijelima.

Opozicija mora ponovno naučiti upravljati gradovima i okruzima, donositi odgovorne odluke, planirati proračun te upravljati i razvijati stambene prostore. Sa svoje strane, vlada mora iznova naučiti kako voditi istinski dijalog, kako surađivati i, ako je potrebno, postići smislene kompromise sa svojim protivnicima. Obje strane, ali posebno vlada, koja je uspostavila postojeći sustav i uživala njegove prednosti, sada moraju preispitati mnoge svoje principe rada. Suština je u tome što se konkurencija vratila lokalnoj politici u Mađarskoj. A to je i dobro i zdravo za politički život.

Pobjeda Karácsonyja vrlo je važan signal da oporba promijeni svoju strategiju. Do sada su stranke bile podijeljene i unatoč prednosti zbroja glasova nisu bile u mogućnosti pobijediti u dvobojima protiv izbornih jedinica s jednim mandatom. U međuvremenu, liberalni političar preuzeo je strukture ljevičarske stranke i na toj platformi izgradio kampanju koja je ujedinila oporbu. Uspješno je odbio klevetu i ucjene izvršene uz pomoć vladinih medija i drugih gerilskih metoda koje Fidesz s lakoćom koristi. Za Fidesz gubitak utjecaja u najvećim centrima nisu samo glasovi, već i financijski prihodi od natječaja postavljenih za gospodarstvenike koji se druže s Orbanom. Nije slučajno što su dionice najbogatije tvrtke - Lőrinec Mészarosa, bivšeg gradonačelnika rodnog grada premijera - počele naglo padati.

Stoga je ključno pitanje za Mađarsku - hoće li izbori za lokalnu upravu dovesti do promjena nacionalne politike. Orbán je već najavio volju za suradnjom s oporbom. Za sada oporba vlada u svim glavnim gradovima zemalja Višegradske skupine, ali u mnogim drugim zemljama EU to je jedva norma koja samo konsolidira polarizaciju gradova i sela bez prevođenja u nacionalnu politiku.

Ne propustite