MNOGI ZANEMARE SVRAB, ALI MOŽE BITI SIMPTOM OPASNE BOLESTI: Ovo je 10 razloga zbog čega koža može da svrbi

Zdrav život
MNOGI ZANEMARE SVRAB, ALI MOŽE BITI SIMPTOM OPASNE BOLESTI: Ovo je 10 razloga zbog čega koža može da svrbi
.

Mnogi zanemare svrbež kože, međutim i njemu treba posvetiti posebnu pažnju, naročito zato jer on može biti simotom mnogih bolesti.

Pruritus (svrbež) može biti simptom primarne bolesti kože ili sistemske bolesti. To je neugodan osjećaj na koži zbog kojega se želite počešati.

Ovdje je 10 mogućih razloga zbog čega vas koža može svrbiti:


1. Suha kože

Koža je često suha za vrijeme hladnih i zimskih dana, ali pojavljuje se i za vrijeme visokih temperatura. Kožu bi trebalo češće hidratizirati kako biste prevenirali pojavu svrbeža. Osjećaj se uglavnom javlja na nogama, rukama i trbuhu, a vrlo lako nestaje promjenom životnoga stila.

svrab
2. Dermatitis

Dermatitis je akutno stanje kože, a glavni uzroci su spojevi koji izazivaju iritacije i alergije. Kontaktni dermatitis nastaje u kontaktu s alergenima poput deterdženta, sapuna, kozmetike i sintetičkih mirisa. Može izgledati kao osip ili kao opeklina, a uglavnom je na rukama. Svrbež može biti i vrlo jak te je koža crvena i upaljena, a ponekad može i peći. U tom slučaju posjetite liječnika.


3. Ubodi insekata

Ubodi su najčešći razlozi svraba, pogotovo u proljeće i ljeto. U tom razdoblju ubadaju nas mravi, pauci te komarci. Ubod mrava i pauka svrbi kratko vrijeme, dok ubod od komarca, nakon što isiše krv, svrbi ponekad i cijeli dan. Taj svrbež je tjelesni mehanizam obrane od uboda, a češkanjem ćete potaknuti cirkulaciju krvi te tako omogućiti veći priljev obrambenih stanica na tom području tijela. Nakon što se nakupi dovoljno stanica, natečeno mjesto uboda nestaje.


4. Uši u kosi

Jedna od donekle bezopasnih epidemija su uši. Uši glave ne prenose bakterije i viruse pa nisu opasni po zdravlje djeteta. Problem nastaje kada je svrbež toliko jak da se noktima, usred češkanja, može oštetiti koža te tada postoji mogućnost infekcije. Nakon što se agresivno češete koža postaje vrlo suha te tada i nakon što se riješite nametnika može uzrokovati svrbež.

svrab3

5. Alergije

Alergije također vrlo čest uzrok svrbeža kože. Možete osjetiti svrbež na svim dijelovima tijela, odnosno na onom na kojem dođe do alergijske reakcije. Alergija na mačju dlaku uglavnom ima rekaciju svrbeža na licu, vratu i gornjem dijelu prsa, dok se alergija na pse javlja nakon draganja, a još češće nakon kontakta sa psećom slinom. Osip se može pojaviti bilo gdje na tijelu. Netolerancija na određenu vrstu hrane izaziva reakciju svrbeža uglavnom na nosu, odnosno upale se sinusi te postanu bolni i svrbe. Uglavnom sve alergije izazivaju svrabež poput onih na mlijeko, lijekove, sunce i biljke.


6. Psorijaza

Psorijaza je kožni poremećaj koji uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože. Koža se tada zadeblja, a simptomi su svrbež, suhoća i crvene mrlje. Ne postoji adekvatno liječenje za ovu bolest, ali rano otkrivanje može omogućiti oboljelom da se podvrgne tretmanima koji zasutavljaju rast stanica kože te im pružaju olakšanje.

svrab1

7. Žučni kamenci

Ovo je najčešća bolest žučnih puteva, a više pogađa žene nego muškarce. Mogu biti veličine pijeska pa sve do veličine loptice za golf. Kod nekih oboljelih razvija se samo jedan kamenac, dok drugih postoji mogućnost i za više njih. Mogu biti kolesterolski, bezopasni i svjetle boje te pigmentni koji su crni, a javljaju se kod oboljelih od ciroze jetre i kod infekcija žučnih puteva. Svrbež abdomena je samo jedan od simptoma.


8. Svrab

Svrab je zarazna bolest površinskog sloja kože. Zaraziti se može svatko neovisno o higijeni ili godinama. Ovu bolest uzrokuje parazit sarcoptes scabiei koji živi na koži sisavaca. Najčešće su zahvaćeni dijelovi kože koji ne sadrže mnogo lojnica poput zglobova, laktova i koljena. Bez žlijezda lojnica teško se mogu razmnožavati. Oboljeli osjeća intenzivni svrbež koji se pojačava toplinom i i noću. Također, pojavljuju se svijetli kanalići na koži i crne mrlje poput osipa.

svrab4
9. Psihijatrijske bolesti

Nažalost, nisu samo fizički uzročnici razlog svrbeža kože. Često postojanje psihijatrijske dijagnoze kao što su klinička depresija ili deluzije o parazitozama mogu oboljeloga natjerati da pomisli kako ga nešto svrbi. Problem je kada bolest nije kontrolirana jer čak postoji mogućnost da se osoba ozlijedi prilikom straha i agresivnoga češenja kako bi se što prije riješila tog osjećaja.


10. Ozbiljne bolesti

Čak i teške ili neizliječive bolesti kao simptom mogu imati svrbež. Najčešće su to bolesti štitnjače jer uzrokuju suhoću kože, multipla skleroza koja može uzrokovati pojačani svrabež, bubrežne bolesti ili dijabetes.

Iako su neki od razloga bezopasni, drugi su ipak vrlo opasni za zdravlje i život te bi bilo najbolje kada primijetite svrabež i mrlje po tijelu da odmah posjetite liječnika.

Ne propustite