Manbij je u rukama sirijske vojske, sa zgrada se vijore sirijske i ruske zastave, a američke sankcije prema Turskoj, znatno slabije od očekivanih, nisu nimalo zaustavile tursku ofenzivu

Objavljeno:15.10.2019 - 19:22
A A A Times Arial

Foto: Youtube

SAD je uveo sankcije Turskoj zbog invazije na sjevernu Siriju, no čini se kako to nije imalo nikakvog efekta jer je turska vojska ofenzivu nastavila. U isto vrijeme potvrđeno je kako je sirijska vojska ušla i zauzela pozicije u gradu Manbij, jednom od strateški najvažnijih gradova na ovom prostoru, piše "Advance,hr".

Kako prenosi reporterski tim novinske agencije Reuters, koji je ušao u Manbij zajedno sa sirijskom vojskom, na nekim zgradama vijore se ruske i sirijske zastave.

Erdogan je pak poručio kako turska vojska kreće na Manbij.

Koliko je sirijskih vojnika stiglo u Manbij, za sada nije poznato. Neki izvori tvrde kako je stigao tek manji broj vojnika koji je simbolično preuzeo kontrolu nad gradom. Sirijski državni mediji pak prenose kako je veći broj jedinica stigao te kako je raspoređivanje u Manbiju "kompletirano".

Pojedini Trumpovi kritičari pak tvrde kako sankcije uvedene protiv Turske nisu ni približno dovoljne da bi se zaustavila turska vojna ofenziva. Trump pak prijeti kako će "uništiti tursku ekonomiju", no čini se da su to samo prazne prijetnje - čak i turska lira se odmah oporavila nakon što je objavljeno o kakvim se točno sankcijama radi (ciljaju se pojedini dužnosnici te se uvodi povećanje tarife na turski čelik, no to je zapravo to, barem za sada).

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia