ZEMLJI DOLAZI KRAJ: Evo za koliko godina će sve početi da nestaje i kako  

Šokantno!
ZEMLJI DOLAZI KRAJ: Evo za koliko godina će sve početi da nestaje i kako  
.

Naučnici su došli do podataka da će se nivo mora, pri povećanju od 2 stepena Celzijusa, povećati za 10 centimetara. Takođe, dostupnost vode u mediteranskim predjelima će pasti za 17 odsto. Što se tiče prinosa, oni će biti smanjeni, pogotovo kada su u pitanju kukuruz i pšenica.

zemljanaslovna

Razliku od pola stepeni u temperaturi u svakodnevnom životu ćemo jedva primjetiti, međutim, ukoliko ona dostigne razliku od dva stepena, to već predstavlja potencijalnu opasnost po cijelu planetu! Naime, naučnici su ustanovili da razlika veća od jednog stepena, na duži period, može donijeti duge i snažne suše, velike vrućine i smanjen prinos žitarica.

Između 2014. i 2015. godine zabilježene su rekordne vrijednosti, a u februaru je temperatura bila 1,34 stepeni iznad prosječne temperature za taj mjesec prema podacima NASE.

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Ert Sistem Dinamiks, pokazuje da su u obzir uzeli 11 indikatora i da su dobili informaciju da nastaju značajne štete pri razlici od 2 stepena Celzijusa.

61235448-mars-zemlja

– Uzeli smo u obzir 11 indikatora uključujući vremenske pojave, dostupnost vode, prinos usjeva, degradaciju koralnog grebena i povišen nivo mora – rekao je Karl Šleusner, koji je vodio istraživanje.

Analizom su došli do podataka da će se nivo mora, pri povećanju od 2 stepena Celzijusa, povećati za 10 centimetara. Takođe, dostupnost vode u mediteranskim predjelima će pasti za 17 odsto. Što se tiče prinosa, oni će biti smanjeni, pogotovo kada su u pitanju kukuruz i pšenica,prenosi Telegraf.

zemlja-nasa-profimediadz-1000x0

Koralni grebeni, koji omogućavaju opstanak mnogim ribama i morskim bićima, ali i čovjeku, biće posebno pogođeni promjenom od samo 0,5 stepeni Celzijusa. Ukoliko se dogodi najgori scenarijo, od dva stepena Celzijusa, svi koralni grebeni će biti u potpunosti uništeni do 2050. godine.

Ne propustite