Čitav život POGREŠNO PIJETE TURSKU KAFU: Evo kako je ispravno konzumiranje ovog popularnog napitka

Objavljeno:12.10.2019 - 15:53
A A A Times Arial

Posebno na Balkanu gdje se i dalje pije domaća tzv. turska kafa, često bez nje ne možemo da funkcionišemo normalno.


Međutim, postoje razni načini na koje pravimo tursku kafu, pa je neko pije potpuno gorku, neko slatku, pa sa mlijekom, itd.

Pa, iako se radi o ličnim ukusima, nauka kaže da je najbolje piti gorku tursku kafu.

kava-bosanska-kafa-dzezva-fildzan-youtube-810x359-728x323
 
Evo zašto bi što prije trebalo da se naviknete na tursku kafu bez mlijeka i šećera:


bosanska-kafa-05Prvi sastojak koji ne treba da sipate u kafu je mlijeko! Rezultati istraživanja pokazuju da i samo mlijeko ima visok nivo kozeina, zbog čega u dodiru sa kofeinom povećava izlučivanje kalcijuma iz mokraće. Pa, poslije ovakvog spoja nisu neobični nadimanje, bolovi u stomaku i dijareja.

Također, ukoliko se trudite da smršate znajte da mlijeko u kafi usporava metabolizam i da može biti razlog zašto neko ne može da izgubi kilograme.


kafa-foto-shutterstock-01-1000x0Dobro bi bilo da izbjegavamo i kafe sa šlagom i dodacima koje su popularne u posljednjih nekoliko godina. Bogati slojevi sirupa i šlaga mogu obogatiti vašu kafu sa još dodatnih 300 do 500 kalorija.

I konačno, ono što bi takođe trebalo da izbjegavate jeste da previše šećerite svoju kafu. Osim što uništavate njen pravi ukus, preveliki unos šećera glavni je razlog gojaznosti i dijabetesa.

Sada se sigurno pitate koja je najbolja kafa za zdravlje?

Odgovor je: domaća, gorka!
 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!