Turska oštro osudila poređenje uspostave sigurne zone u Siriji s genocidom u Srebrenici

Aktuelno
Turska oštro osudila poređenje uspostave sigurne zone u Siriji s genocidom u Srebrenici
.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije osudilo izjave zvaničnika Ujedinjenih nacija (UN) u kojima vrši poređenje uspostavljanja sigurne zone u Siriji s genocidom u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Poređenje između uspostavljanja sigurne zone u Siriji i genocida u Srebrenici u svojoj izjavi napravio je regionalni humanitarni koordinator UN-a za sirijsku krizu Panos Moumtzis.

Glasnogovornik turskog MVP-a Hami Aksoy je reagovao na ove izjave poručivši kako najoštrije osuđuje i odbacuje ovakve navode.

Podsjetio je kako je njegova zemlja primila oko četiri miliona sirijskih izbjeglica i obezbijedila humanitarnu pomoć milionima ljudi u toj zemlji.

"Naš odgovor na ovu neodgovornu izjavu regionalnog koordinatora, koji bi morao najbolje znati pomoć naše zemlje sirijskom narodu, proslijeđen je UN-u", poručio je Aksoy, te dodao: 

"Dok teroristička organizacija PYD/YPG vrši pritisak i nasilje nad kompletnim stanovništvom ove regije, uključujući Asirce, Kaldejce i Aramejce, činjenica da dotična osoba prema tome ne pokazuje nikakvu osjetljivost najbolji je pokazatelj tog bolesnog pogleda."

Aksoy je podvukao kako je Turska, zemlja koja je uložila najsnažnije napore da spriječi genocid u Srebrinici, te kako je u tom smislu, i sa aspekta turske javnosti neprihvatljivo ovakvo iskrivljeno poimanje genocida u Srebrenici.

Ne propustite