ŽENE NA PRAGU 50.-ih, evo kakve vas zdravstvene tegobe očekuju

Zdrav život
ŽENE NA PRAGU 50.-ih, evo kakve vas zdravstvene tegobe očekuju
.

Redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu da smanje rizik za većinu ovih stanja ili bolesti, a najvažnije je da se javite ljekaru ukoliko primjetite bilo kakve promjene.

Kako starimo, razni procesi u našem tijelu više ne rade savršeno i javljaju se razni bolovi i problemi na koje nismo navikli, pogotovo nakon što napunimo 50 godina.

zena

"To posebno dolazi do izražaja kod žena koje u tom periodu prolaze kroz menopauzu", objašnjava za časopis Prevention doktorka Ešli Simons, kardiolog iz Kanzasa.

Dobra vijest je da redovna fizička aktivnost i zdrava ishrana mogu da smanje rizik za većinu tih stanja ili bolesti, a najvažnije je da se javite ljekaru ukoliko primjetite bilo kakve promjene.

zena

Pogledajte na sljedećoj stranici:
1. Visok krvni pritisak i bolest arterija

Prvih pedeset godina života srce vam kuca kao metronom, ali jednom kad pređete u menopauzu, estrogen će početi naglo da opada. To za posljedicu ima smanjivanje nivoa dobrog holesterola i porast lošeg. Zbog promjene u holesterolu, nastaju problemi s krvnim pritiskom.

salo
2. Višak kilograma

Menopauza sa sobom donosi niz promjena u metabolizmu koje utiču na tjelesnu težinu. Žene će početi da se goje u području stomaka. Taj višak kilograma povezan je sa šećernom bolesti i rakom, pa je važno da vodite računa o gojenju nakon 50. rođendana.

recept-kosti-mjesec

3. Osteoartroza

Osteoartroza je degenerativna bolest perifernih zglobova. Hrskavica u zglobovima se polako troši i kosti počinju da se stružu jedne po drugima. Žene češće boluju od osteoartroze, a bolest se kod oba pola javlja najčešće u koljenima i kukovima.

skripanje-zubima-compressed
4. Bolest desni

Šansa za bolesti desni udvostručuje se nakon što napunite 50 godina. Simptomi su loš zadah, kojeg je teško riješiti se, osjetljive desni, koje krvare i bol pri žvakanju.

Ako se ne pobrinete za probleme s desnima, postoji čak i šansa da ćete da izgubiti zube. Dodatni podsticaj za odlazak zubaru na vrijeme je istraživanje koje ukazuje da briga o desnima smanjuje rizik od srčanih bolesti, artroze i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ne propustite