Turske snage u operaciji "Izvor mira" sinoć zauzele sve planirane ciljeve

Aktuelno
Turske snage u operaciji "Izvor mira" sinoć zauzele sve planirane ciljeve
.

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je da je zračna i kopnena operacija "Izvor mira" u skladu s planom nastavljena tokom protekle noći na sjeveru Sirije, odnosno na istočnoj obali rijeke Eufrat, javlja Anadolu Agency (AA).

"Operacija 'Izvor mira' sinoć je uspješno nastavljena iz zraka i s kopna i zauzeti su svi planirani ciljevi", navodi se u saopćenju.

Turske snage su jučer pokrenule vojnu operaciju "Izvor mira" na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.

Turska upozorava da teroristička organizacija PKK i njen sirijski ogranak YPG/PYD predstavljaju najveću prijetnju budućnosti Sirije, jer ugrožavaju njen teritorijalni integritet i cjelovitost.

Zvanična Ankara također upozorava da je neprihvatljivo da se teroristi PKK-a podržavaju i smatraju partnerima u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Uspostavom sigurne zone na području 30 kilometara širokom pograničnom pojasu Sirije Turska namjerava osigurati povratak dva miliona sirijskih izbjeglica. To područje uključuje regiju Manbij i prostire se od Eufrata do iračke granice. Prepreka tom planu Turske je činjenica da je područje pod okupacijom terorista PKK-a, PYD-a i YPG-a.

Turske snage su u protekle tri godine na sjeverozapadu Sirije provele dvije uspješne operacije i neutralizirale teroriste na području od 4.000 kilometara kvadratnih. Riječ je o operacijama "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" tokom kojih su sirijski gradovi zapadno od Eufrata oslobođeni od terorističkih organizacija ISIS i YPG/PKK.

Turska sve prekogranične operacije provodi na bazi međunarodnog prava, prava na samoodbranu te ih realizira u skladu s načelima Povelje Ujedinjenih nacija i rezolucija Vijeća sigurnosti koje se odnose na borbu protiv terorizma.

Tokom operacije "Štit Eufrata" turske snage su neutralizirale 3.060 terorista ISIS-a koji je u terorističkim napadima prethodno u Turskoj ubio više od 300 osoba. Neutralizirani su i teroristi YPG/PKK-a, a u regijama uspostavljene lokalne institucije i započeta obnova infratsrukture.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Ne propustite