Republikanci osudili politiku Trumpa prema Siriji, traže sankcije protiv Turske

Aktuelno
Republikanci osudili politiku Trumpa prema Siriji, traže sankcije protiv Turske
.

Američki republikanci osudili su u srijedu politiku predsjednika Donalda Trumpa prema Siriji nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca, što je rijedak slučaj neslaganja vodstva Republikanske stranke s Bijelom kućom. 

Republikanski senator Lindsey Graham, obično glasan Trumpov saveznik, kritizirao je predsjednikovu odluku da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije i, zajedno s demokratskim senatorom Chrisom Van Hollenom, pozvao na uvođenje sankcija protiv Turske, prenosi Reuters.

 Njihov prijedlog sankcija, između ostaloga, uključuje zamrzavanje sredstava visokih dužnosnika uključujući i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, mandatne sankcije zbog kupovine  ruskog proturaketnog sistema proturaketne obrane S-400 i uvođenje viznih ograničenja.

Oni bi također sankcionirali sve koji su obavljali vojne transakcije s Turskom ili podržavali proizvodnju energije za upotrebu u njenim oružanim snagama, zabranjivali američku vojnu pomoć Turskoj i tražili izvještaj o Erdoganovoj neto vrijednosti i imovini.

"Sretan sam jer smo postigli dvostranački sporazum sa senatorom Van Hollenom o oštrim sankcijama protiv Turske zbog invazije na Siriju", rekao je Graham. 

"Dok (Trumpova) administracija odbija djelovati protiv Turske, očekujem snažnu dvostranačku potporu", dodao je. 

Turska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima započeli su u srijedu vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, objavio je Erdogan, dodavši kako je cilj te ofanzive eliminacija "koridora terora" uz južnu tursku granicu. 

Ne propustite