NOVI FILM MARTINA SCORSESEA OPRAVDAO VELIKA OČEKIVANJA: Kritičari hvale 'veličanstveni mafijaški ep koji ledi krv u žilama', smiješi se i Oscar

Film
NOVI FILM MARTINA SCORSESEA OPRAVDAO VELIKA OČEKIVANJA: Kritičari hvale 'veličanstveni mafijaški ep koji ledi krv u žilama', smiješi se i Oscar
,

Dugoočekivani novi film redatelja Martina Scorsesea, 209 minuta duga gangsterska drama 'The Irishman', konačno je obasjao kino platna. Premijerno je prikazan u petak na filmskom festivalu u New Yorku, a prve kritike govore o remek-djelu i vrlo izglednom kandidatu za Oscara.

Ozbiljniji kritičari bacili su pogled i na širu sliku i svoj sud temeljili na činjenici da iza filma ipak ne stoji veliki filmski studio, nego streaming div Netflix koji publiku ne pronalazi ispred kino platna, a pozabavili su se pitanjem nove tehnologije kojom je vrhunska glumačka postava vraćena koje desetljeće unatrag

Za kritičara Hollywood Reportera odluka Martina Scorsesea da od 'Irca' napravi film, a ne mini-seriju, je blago zbunjujuća, i vjeruje da bi štovatelji slavnog redatelja koji se nadaju propulzivnoj dinamici kakvu se moglo vidjeti u njegovim prijašnjim filmovima poput 'Dobrih momaka' ili 'Casina', mogli ostati razočarani.

Isti kritičar međutim navodi da je film na mnogim razinama napravljen vrhunski i dostojan najluksuznijih kina. U prvom redu ističe moćne snimke Rodriga Prieta kojima ovaj snimatelj izaziva zanos, a pohvale idu i na račun raskošne produkcije i dizajna kostima koji ne samo da evociraju uspomene na nestalu Ameriku, nego i na gotovo izumrlo američko filmsko carstvo.

Za kritičara časopisa Variety, 'Irac' je hladno očaravajući nokaut duge forme i veličanstveni mafijaški ep koji ledi krv u žilama. Po njemu, straha od razočarenja nema, jer čini mu se da je ovo film kakvoga su mnogi upravo očekivali od Scorsesea: veličanstvena i zlosutna vizija zločinačkog podzemlja, koja dah oduzima dramom i prezirom, a uz odjeke njegovih prethodnih filmova vodi nas na neko novo i vrlo smjelo mjesto.

U filmu je korištena nova tehnologija pomlađivanja, a osim što je Roberta De Nira (Frank Sheeran) i Joea Pescija (Russell Bufalino) vratila desetljećima unatrag, znatno je odgodila izlazak filma i budžet napuhala na 150 miliona dolara.

Prema mišljenju kritičara Varietyja, korištenje je opravdalo svrhu, jer nije samo riječ o flashbackovima. Veliki dio filma odvija se 50-ih i ranih 60-ih godina, i u tim se scenama De Niro pojavljuje kao nezrelija, proturječnija verzija sebe. Slično je i s danas vrlo naboranim Joeom Pescijem, čiji je lik sredovječan čak i u scenama iz davnih vremena. Iako postupak pomlađivanja nije savršen, u ovom je filmu odradio svoje. I u mlađim, digitaliziranim verzijama Franka i Russella osjeti odjek srednjih sedamdesetih godina života, u kojima se obojica nalaze, pa i te njihove mlađe verzije imaju oklopljena srca starijih ljudi.

'Ko zna kuda nas ova tehnologija vodi, ali u 'Ircu' se zaustavljanje starenja pokazalo očaravajućim eksperimentom', navodi kritiar Varietyja kojemu jedino nije jasno što Netflix uopće planira s tim filmom.

Naime, za film ovoga žanra s tolikim budžetom teško bi se našao zainteresirane igrače među velikim filmskim studijima, a iako bi ih prve kritike navele na pomisao da će uloženo vratiti na kino blagajnama, Netflix u ograničenom vremenu prikazivanja u kinima od samo mjesec dana, ne može povratiti uloženo. Stoga je vjerojatno u pitanju svojevrsno 'pokazivanje mišića' publici koja se u poplavi novih streaming servisa treba odlučiti kome plaćati pretplatu, ali i pokazivanje sigurnog utočišta filmašima zabrinutim za budućnost filma na kino-platnu.

Ne propustite