Žene poslije 50-te ne bi smjele da jedu ove namirnice
Da li ste znali da žene koje piju lijekove zbog holesterola, ne smiju da jedu grejpfrut?
Sve se žene sjećaju doba kad su mogle da jedu keks ili sladoled gotovo u neograničenim količinama. Na žalost, nakon 50. godine stvari počinju da se mijenjaju.
Srednje godine ne donosi samo prve sijede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak estrogena i još puno drugih hormonalnih promjena. Na šta se sve to skupa svodi? Žene vežbaju i vežbaju, ali kao da se ništa ne mijenja, šlauf oko struka uopšte se ne smanjuje.
Šta mogu da preduzmu žene starije od pedeset?
"Sve umjereno", stara je izreka koja ne može biti tačnija! S godinama je sve važnije zdravo jesti. Uz izreku koju smo spomenuli treba imati na umu još jednu - "vježbanje nikad ne može do kraja da izbriše greške koje pravimo za stolom".
Svjetski instituti koji se bave starenjem svake godine donose vodiče za pametne srednje godine koji obavezno sadrže i preporuke kako i šta jesti.
Osnovno pravilo: jedite nutritivno bogate namirnice i obroke i sve radikalne promjene u ishrani prođite s ljekarom, da ne bi bilo iznenađenja. Recimo, žene koje su na statinima, lijekovima protiv holesterola, ne smeju da jedu grejpfrut, koji je inače savršen izbor za sve ostale žene!
Foto:Shutterstock
Fokus treba da bude na zdravim proteinima i povrću, a važno je u ishranu uvrstiti što više namirnica živih boja.
Nutricionisti savetuju da žene nakon 50. godine izbjegavaju viršle, kobasice i slaninu, jer su slani i puni aditiva. Ove namirnice su masne i prerađene, pa su nutritivno manje vredne.
Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i industrijskih sastojaka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima. Čuvajte se i "uličnih" kokica jer se često peku na starom, lošem ulju i njime su prezasićene.
Ako volite smuti od voća, pravite ga same sa zaleđenim voćem, svježim zelenim povrćem poput bejbi spanaća, s prirodnim jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bademovim mlekom.
Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i industrijskih sastojaka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima. Čuvajte se i "uličnih" kokica jer se često peku na starom, lošem ulju i njime su prezasićene.
Ako volite smuti od voća, pravite ga same sa zaleđenim voćem, svježim zelenim povrćem poput bejbi spanaća, s prirodnim jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bademovim mlijekom.
Novi.ba/Stil.Kurir.rs