NESVJESNO POVEĆAVATE RIZIK OD RAKA DOJKE UNOSEĆI OVU NAMIRNICU: Samo jedna promjena u ishrani može poboljšati vaše zdravlje!
Istraživači su otkrili da prečesto uživanje u jelima sa junetinom, svinjetinom i jagnjetinom izlaže žene većem riziku od raka dojke.
One žene koje jedu crveno meso ugrožene su znatno više - rizik od razvoja karcinoma dojke veći je za 23 odsto! Novim istraživanjem obuhvaćeno je 42 hiljade žena, a postavljena je dijagnoza karcinoma dojke kod 1536 ispitanica. Sve obuhvaćene su već imale karcinom dojke u porodičnoj istoriji.
Foto:Printscreen
Najmanji rizik otkriven je kod žena koje su najmanje jele crveno meso, a 15 odsto je bio manji rizik kod onih koje su jele piletinu.
Navike u ishrani utvrđene su pomoću upitnika, a stil života je potvrdio i da žene koje češće jedu meso takođe konzumiraju ukupno više kalorija, veća je incidenca da puše i da piju alkohol.
Studiju je obavio američki Nacionalni institut za zdravlje i ekologiju, a dr Dejl Sendler kaže da slika nije u potpunosti jasna jer nije sigurno kako bi se faktori rizika odrazili kod žena bez slučajeva karcinoma u porodičnoj istoriji.
Novi.ba