MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Automobil nas sam upozorava da nešto nije u redu, ukoliko čujete ovakve zvukove u vožnji ODMAH krenite u servis… (VIDEO)

Automoto
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Automobil nas sam upozorava da nešto nije u redu, ukoliko čujete ovakve zvukove u vožnji ODMAH krenite u servis… (VIDEO)
.

Automobil se često oglašava neobičnim šumovima - kao da vas želi upozoriti na nepravilnost u radu ili kvar nekog sklopa. Važno je po šumu prepoznati kvar, jer ako se on otkrije u početnoj fazi trošak u pravilu nije velik.

Šta zapravo znače karakteristični zvukovi?

- Zviždanje u 'leru' ukazuje na oštećenje klinastog remena. Oštećeni je remen najbolje odmah izmijeniti, jer vas njegovo pucanje može prouzročiti ozbiljan kvar motora.

- Ako je zvuk dubljih tonova (tuljenje), te se pojačava se s povećanjem broja okretaja, radi se o potrošenom ležaju alternatora ili crpke vode. Bitno je odmah obaviti popravak, jer se može oštetiti osovina i rotor, a crpka vode može i trenutno otkazati, te prouzročiti veliku štetu.

- Ako u vožnji čujete tuljenje ili struganje koje se mijenja s brzinom vožnje i zakretanjem upravljača, a prestaje kad se automobil zaustavi, radi se o ležaju prednjih kotača. Istrošeni se ležajevi trebaju odmah izmijeniti, jer njihova zračnost povećava dinamičko opterećenje ovjesa i može oštetiti spone.

- Ako se pri puštanju papučice kvačila automobil počne tresti, kao da će se sve raspasti, uzrok je u neravnomjerno potrošenim lamelama, potisnoj ploči ili tarnoj površini zamašnjaka. Ne odugovlačite s popravkom, jer će se troškovi znatno povećati. 

- Pucketanje kod skretanja ukazuje na oštećenje homokinetičkog zgloba. On najčešće strada zbog nepravodobne izmjene oštećene manšete, koja zadržava mazivo i sprječava onečišćenja kliznih površina s kuglicama.

- Ako pri kočenju začujete metalno struganje, odmah provjerite istrošenost kočionih obloga te ih po potrebi izmijenite. Nemojte odugovlačiti ni trenutka, jer se može uništiti disk, a kod nekih automobila istrošena disk-pločica može ispasti iz ležišta uz nesagledive posljedice

- Pucanje i detonacije iz auspuha ukazuju na probleme s paljenjem. Provjerite stanje i zazor na svjećicama te ih po potrebi izmijenite. Uzrok može biti i u nepodešenom kutu pretpaljenja, a ponekad se sve dešava zbog izgorjelog kondenzatora.

- Ako u praznom hodu vaš motor pojačano metalno lupa, a ima ugrađeni fazni lanac za pogon bregastih vratila, problem je u njemu (istrošenju ili istegnuću). U blažim slučajevima dovoljno je izmijeniti lanac, a u težem treba izmijeniti cijeli set, s lančanicima i napinjačem

- Zvuk 'tak-tak-tak...' ukazuje na poremećen zazor ventila, a on se, ovisno o konstrukciji motora, podešava vijcima na podizačima ili umetanjem odgovarajućih podložaka.

- Kliktanje motora nastaje zbog neodgovarajućeg goriva, odnosno njegove preniske oktanske vrijednosti.

- Ako čujete lupanje kod prolaska preko neravnina, najvjerojatnije su otkazali kuglasti zglobovi, selen zglobovi ili amortizeri, koje uvijek treba mijenjati u paru.

Ne propustite