SVJETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA OBJAVILA UPOZORENJE, SPREMA STRAHOVITI SCENARIO: Evo kakva nam opasnost PRIJETI!

Objavljeno:22.09.2019 - 23:07
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Prosječna temperatura u periodu 2015-2019. će biti viša od 1,1 stepen Celzijusa o odnosu na period 1850-1900, pokazuje izvještaj koji je objavila Svetska meteorološka organizacija, koja daje aktuelno stanje klime na planeti.

Pet posljednjih godina od 2015. do 2019. će biti najtopliji period ikad registrovan na planeti, poslije vrelog ljeta 2019. godine, saopštile su danas Ujedinjene nacije uoči samita o klimi u prisustvu šezdesetak svjetskih vođa u Njujorku.

Prosječna temperatura u periodu 2015-2019. će biti viša od 1,1 stepen Celzijusa o odnosu na period 1850-1900, pokazuje izvještaj koji je objavila Svetska meteorološka organizacija, koja daje aktuelno stanje klime na planeti.

Najnoviji podaci potvrđuju tendenciju prethodne četiri godine koje su već bile najtoplije ikad zabilježene, odnosno od 1850. godine. Takođe se znalo da je juli 2019. godine bio obilježen sa više vrelih talasa posebno u Evropi, i da je potukao apsolutni rekord za visinu temperature.

Ugalj, nafta i gas nastavili su da rastu tokom 2018. godine. Emisija gasova sa efektom staklene bašte su porasle, i 2019. godine biće najmanje na istom nivou kao 2018. godine, predviđaju naučnici koji su radili na ovom izveštaju UN.

naftas

Koncentracija ugljendioksida u atmosferi će, kako se očekuje, dostići novi vrhunac do kraja 2019. godine, prema preliminarnim podacima, odnosno biće 410 dijelova za milion.

Prema sadašnjem stanju preuzetih obaveza zemalja za smanjenje emisije štetnih gasova, planeta će biti toplija za između 2,9 i 3,4 stepena Celzijusa do 2100. godine.

Iz toga proizilazi da napori zemalja u borbi protiv štetnih gasova treba da se upetostruče da bi se zagrivanje zadržalo na plus 1,5 stepen Celzijusa kako je predviđeno ugovorom iz Pariza iz 2015. godine. Ili najmanje da se utrostruče da bi se temperatura zadržala na plus dva stepena Celzijusa koj je maksimalni limit prema tom ugovoru.

vrucina-zena-lezi

U stvarnosti zagrevanje bi moglo da bude još veće, prema novijim klimatskim modelima, kao na primjer predviđanima jednog francuskog tima koji predviđa najgori scenario od rasta temperature za sedam stepeni Celzijusa.

"Rascijep nikad nije bio toliko veliki između onoga što svijet želi da postigne i realnosti klimatskih planova zemalja", upozorava se u izvještaju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš želi da počne da zatvara taj rascijep sazivanjem oko šezdeset vođa u UN u ponedeljak, uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN, i tri dana posle velikih demonstracija mladih za očuvanje klime održanih širom svijeta.

vruce

Mnogi lideri treba da obećaju da će dostići nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, rekao je Gutereš.

Novi.ba/Alo.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia