Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko:

Predizborna obećanja pretvoriti u stvarnost!

Objavljeno:20.11.2014 - 19:26
A A A Times Arial

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je da je pred političkim strankama u BiH da dokažu da svoja predizborna obećanja o ekonomiji, povećanju zaposlenosti i pridruživanju EU i evroatlantskim strukturama mogu pretočiti u stvarnost, saopšteno je iz OHR-a.

U izjavi povodom sutrašnjeg obilježavanja 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Incko je istakao da i građani BiH i međunarodna zajednica s pravom imaju velika očekivanja od novih vlasti, bez obzira na to koje stranke će činiti vladajuće koalicije.

Prema njegovim riječima, da bi se ta očekivanja ispunila, vlast će morati odlučno raskrstiti sa prošlošću i uvesti novi pristup politici koji stavlja interese građana i zemlje u cjelini u prvi plan.

"Ne zaboravimo da su stvarni heroji posljednjih 19 godina obični bh. građani koji su prošli kroz teška vremena. Međunarodna zajednica je i dalje na njihovoj strani i nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da im osiguramo priliku da ostvare svoje težnje u prosperitetnoj i sigurnoj BiH koja sarađuje sa svojim susjedima i u potpunosti je integrisana s ostatkom Evrope", poručio je Inzko.

Istakao je da godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma pruža korisnu priliku da se osvrne na ono što je postignuto u BiH i razmisli o putu koji je pred njom.

"Jasno je da je zemlja prošla kroz duboku transformaciju. Neki od ključnih postignuća su: kraj oružanog sukoba, vraćanje imovine i povratak izbjeglica, iako se on nije desio u onom omjeru koji smo priželjkivali. Ima i mnogih drugih važnih uspjeha, kao što je uspostavljanje potpuno nezavisne Centralne banke, stabilna valuta, jedinstvene lične i putne isprave, carinska i poreska reforma, Granična policija BiH, SIPA", rekao je Inzko.

  
 
 
 

Sponsored by Luponmedia