Dijeta 21. dan: Princip ishrane uz koji ne gladujete, a kilogrami nestaju kao od šale! (JELOVNIK)
Obradovaće vas vijest da su uz ovaj plan ishrane dozvoljeni i slatki zalogaji
Dijete koja traje 21 dan funkcionišu po principu ishrane koja je u kalorijskom smislu ograničena.
Rigorozne dijete “pale” samo na kratkoročne staze, a nakon prestanka držanja strogog režima ishrane kilogrami se vraćaju munjevitom brzinom.
Vrlo lako možete nabaciti višak kilograma nego što ste imali prije držanja dijete.
Da bi se uspešno promenile životne navike, potrebno je da se ponašate na određeni način barem 21 dan.
Upravo zato brojne su “dijete” organizovane u periodu od tri nedelje kako bi se tijelo i um navikli na novi način ishrane.
U zavisnosti od toga koliko kilograma imate i kakvu kilažu želite, planovi ishrane vrte se u kategorijama od 1.200 do 1.500 kalorija, od 1.500 do 1.800 kalorija te od 1.800 do 2.100 kalorija.
Tokom dana jede se šest manjih obroka otprilike svaka tri sata. Naglasak se stavlja na neprocesirane celovite namirnice poput belančevina, vitamina i minerala te se smanjuje unos ugljenohidrata.
Dopušteno je čak i konzumiranje slatkih zalogaja, a s obzirom na to da se jede manje kalorija nego što je to uobičajeno, kilogrami se tope čak i bez vježbanja.
Redovna fizička aktivnost ne bi trebalo da se izbegava, a rezultati će biti još bolji ako u svakodnevnu rutinu uvrstite šetnju, vožnju bicikla, odlazak u teretanu ili koji drugi vid razgibavanja.
Osnovna je ideja usvojiti nove navike u ishrani te se naviknuti a zdraviji način života, koji će s vremenom donijeti i vidljive rezultate u ogledalu.
Primer jelovnika od 1.200 do 1.500 kalorija:
Doručak u 9 h: 2 kuvana jaja, mali mafin od ovsenih pahuljica, banane i borovnica (koji ste sami ispekli)
Užina u 11h: 2 supene kašike maslaca od kikirikija s 1 kriškom krekera od riže
Ručak u 13 h: Salata sastavljena od 115 grama kuvane piletine, 150 grama paradajza, 50 grama sveže paprike, 100 grama zelene salate, kašičica ulja i sirće.
Užina u 14 ili 15 h: 12 badema
Večera u 18 h: 150 grama mlevenog mesa s pečenom tikvicom, 1 voćka za dezer
Užina u u 20 h: Mala činija pečenih kokica
Primer jelovnika od 1.800 do 2.100 kalorija:
Doručak u 9 h: 100 grama ovsene kaše, 3 supene kašike maslaca od badema, 200 grama svežeg bobičastog voća
Užina u 11 h: Jedna kriška integralnog hleba s četvrtinom avokada i 50 grama paradajza.
Ručak u 13 h: 230 grama mlevene puretine sa 100 grama pardajza, 50 grama luka, 50 grama iseckanog zelja, 50 grama paprike, kašičica ulja i sirćeta.
Užina u 15 h: 1 krastavac sa 150 ml niskokaloričnog grčkog jogurta.
Večera u 18 h: 200 grama odreska, 100 grama kuvanog krompira s jednom kašičicom maslinovog ulja, 150 grama kuvanih mahuna i 50 grama pečuraka.
Užina u 20 sati: Jedna srednje velika banana.
Novi.ba/Stil.Kurir.rs