DANAS JE ROĐENDAN PRINCA ROKENROLA: Prva dodjela Milanove nagrade!

Kultura
DANAS JE ROĐENDAN PRINCA ROKENROLA: Prva dodjela Milanove nagrade!
.

Na današnji dan rođen je legendarni pevač i gitarista grupe Ekatarina Velika Milan Mladenović, koji je preminuo u 36. godini posle bezuspješne borbe sa rakom pankreasa.

Neprevaziđeni rok muzičar i princ rokenrola, čiji lik i djelo i danas pamte i čuvaju njegovi vjerni fanovi, danas bi napunio 61 godinu. Zadužbina Milana Mladenovića danas će prvi put dodijeliti nagradu koja nosi njegovo ime. Na konkurs za Milanovu nagradu prijavljeno 126 muzičkih dela iz svih država bivše Jugoslavije, a u finalu se našlo 12 pesma. Od bendova iz Srbije selekciju su prošli Artan Lili, Bohemija, Buč Kesidi, Hristina, EJO (Ethno Jazz Orchestra) i 3 mačke 100 godina.

Nagrada Milan Mladenović biće uručena danas u Narodnoj biblioteci Srbije, a pobjednik će dobiti povelju i novčani deo od 2.000 evra.

Milan je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u šestoj godini se s roditeljima preselio se u Sarajevo. Tamo je živio je nekoliko godina, a potom stigao u Beograd 1970. godine. Posle decenije življenja u prestonici, sa prijateljima Dušanom Kojićem i Ivanom Vdovićem osnovao je kultni bend Šarlo akrobata. I danas su aktuelne stvari „Niko kao ja“, „Ona se budi“, „Oko moje glave“, „Samo ponekad“. „Šarlo“ se ubrzo raspao zbog, kako je objavljeno, čestih nesuglasica Dušana i Milana.

Milan je posle godinu dana od tog raspada osnovao grupu Katarina II zajedno sa Dragomirom Mihailovićem, a njima su se pridružili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi i basista Bojan Pačar. Katarina II je potom promijenila ime u Ekatarina Velika, a priključuje im se bubnjar Ivan Fece Firči. Njihovi hitovi i danas se pjevaju, počevši od „Ljubavi“, „Kruga“ i „Par godina za nas“.

Milan je bolovao od raka pankreasa, a preminuo je 5. novembra 1994. u Beogradu.
Novi.ba/Kurir.rs

 

Ne propustite