Hahn o slučajevima Dragičević i Memić

Objavljeno:17.09.2019 - 14:29
A A A Times Arial

Advokat porodice Dragičević Ifet Feraget održava sastanak sa glavnim tužiocem Želimirom Lepirom u predmetu ubistva Davida Dragičevića. O ovom slučaju, ali i slučaju smrti Dženana Memića oglasio se evropski povjerenik za pregovore i proširenje Johannes Hahn.

"David Dragičević je nestao prije godinu i po, a pronađen je mrtav sedmicu nakon nestanka. Dženan Memić je poginuo prije više od tri i po godine. Duga odgađanja u sudskim postupcima u ovim i sličnim slučajevima su neprihvatljiva. Europska unija očekuje da se ovakvi slučajevi blagovremeno istraže i procesuiraju", poručio je na Twitteru odlazeći Europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka ranije je saopćeno da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta 2018., nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem. Ovaj slučaj nije do kraja rasvijetljen kao ni slučaj smrti Dženana Memića.

Dvadesetdvogodišnji mladić Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda zadobijenih 8. februara dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. jula 2018. godine, kojom su Ljubo Seferović i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je, prema optužnici, teško povrijeđen, a potom preminuo Dženan Memić (21).

Naime, Vrhovni sud FBiH donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženih - Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića, kojim je djelimično uvažena žalba tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, te ukinuta presuda Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. jula 2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje koje je počelo u julu ove godine.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia