Nijedna svadba ne može proći bez ove pjesme, a kad čujete o kom TRAGIČNOM DOGAĐAJU PJEVA više nikada je nećete zapjevati

Objavljeno:16.09.2019 - 16:54
A A A Times Arial

Qerime Radisheva, poznatija kao Šota Galica (1895 - 1927) je bila Albanka, žena ratnik iz okoline Drenice, koja se, zajedno sa mužem Azemom Galicom, borila protiv srpskog preuzimanja Kosova nakon Balkanskih ratova 1912. godine. Ona je proglašen za Narodnu junakinju u Albaniji.

shota

1919. godine albanski pobunjenici, njih oko 10.000 hiljada, predvođeni Azemom i Šotom Galicom, dižu ustanak na zapadu Kosova. Oni su u oblasti Drenice čak uspjeli da oforme tzv. Neutralnu zonu, koja je trajala između 1921. i 1923. godine. Šota Galenica je sudjelovala u više od 40 važnih vojnih akcija protiv neprijatelja. Ona se sa svojim mužem borila za ujedinjenje Albanije i Kosova. Godine 1919. sudjelovala je u ustanku u Dukagjini protiv srpske vladavine, dok su 1922-1923 ovu oblast Albanci neformalno nazivali “Mala Albanija” (alb. Arbëria e Vogel). Krajem septembra 1924. godine jugoslavenska vojska je u velikoj akciji uz opsežnu upotrebu artiljerije rasturila čete pobunjenika i likvidirala njihove vođe. Azem Galica je u ovoj borbi smrtno ranjen, a Šota je i nakon njegove smrti nastavila da se bori, preuzevši vodstvo nad muževim trupama. 1927. godine se povukla u Albaniju, gde je i umrla. Ostala je upamćena po izreci: „Život bez znanja je kao rat bez oružja“.

svadba

Po Šoti Galici je nastala čuvena balkanska narodna pesma „Šote mori šote”. Po srpskom predanju, ova pjesma je nastala dok je Šota Galica bacala u oganj šestoro srpske djece. Međutim, srpski novinar Petar Luković osporava ovu “srpsku” legendu i kaže da je čista laž.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia