ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik ponovo kritikovao Inzka nakon stava OHR-a o deklaraciji SDA

Objavljeno:16.09.2019 - 15:50
A A A Times Arial

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da "iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) nisu našli za shodno da se sami oglase povodom programskih dokumenata koje je usvojila SDA u subotu, već su to učinili, kako se vidi, na instistiranje medija, iako je potpuno jasno da su dokumenti i antiustavni i antidejtonski".

"Umjesto da se to i konstatuje, jer visoki predstavnik jeste tumač Dejtonskog sporazuma, iz saopštenja dostupnog javnosti vidimo da se visoki predstavnik krije iza Savjeta za provođenje mira (PIC), koji nema dejtonsko uporište, kao i da se i dalje obračunava sa Republikom Srpskom", istakao je Dodik upitan da prokomentariše odgovor OHR-a u kojem su naveli da "svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu", dodajući da "Upravni odbor Savjeta za provođenje mira konstantno potvrđuje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH".

Dodik je naveo da se "u odgovoru OHR-a vidi da oni BiH vide kao državu sastavljenu od dva entiteta, ali nigdje ne pominju drugu odrednicu istog člana Ustava, a ona glasi i tri konstitutivna naroda, čime i sam visoki predstavnik krši odredbu Ustava BiH i stavlja se na stranu antidejtonske rezolucije SDA".

"BiH jeste državna zajednica, a Republika Srpska je postojala i prije Dejtona i Ustava BiH, jer kako bi inače mogla biti potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa i Ustava BiH. Valentin Inzko bi morao da zna da je Republika Srpska već u Ženevi, prije dejtonske konferencije, imala međunarodni subjektivitet, što znači i prije Dejtonskog sporazuma, i prije samog visokog predsrtavnika, dakle i prije Valentina Inzka", izjavio je Dodik.

U odgovoru na upit N1 o deklaraciji SDA, iz OHR-a su naveli da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinirano i Ustavom.

"BiH nije državna zajednica, dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Svaka izmjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode", naveli su za N1 iz OHR-a.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia