NAJBOLJI LIJEK ZA STRES: Snimak majke sa bebom otkrio SPAS OD UŽASNE BOLESTI, ne košta NI FENING! (FOTO)

Zdrav život
NAJBOLJI LIJEK ZA STRES: Snimak majke sa bebom otkrio SPAS OD UŽASNE BOLESTI, ne košta NI FENING! (FOTO)
.

Dok stres oslabljuje imuno sistem, postajemo osjetljiviji na viruse, a zagrljaji smanjuju količinu stresa i pomažu tijelu u borbi protiv "neprijatelja" pa su ljudi koji se grle rjeđe bolesni. 

Magnetna rezonancija se u medicini koristi za tačnu procjenu različitih bolesti ili stanja.

Slikom sebe i svog dvomjesečnog sina Percyja  naučnici su htjeli da uporede  razlike između dječjeg i majčinog mozga, odnosno, kako je rekla, "početnog" i konačnog proizvoda.

screenshot-4

Bebin mozak je glatkiji i tamniji jer ima značajno manje bijele materije.

- Način na koji govorimo, pjevamo, držimo se, grlimo i igramo sa bebama oblikuje temelje mozga kako dijete raste - rekla je.

Njen "eksperiment" samo je jedan od "napora" nauke u dokazivanju blagodati ljudskog kontakta. Studija za studijom pokazuje da već prvi, takozvani kontakt koža o kožu koji se odmah nakon porođaja dogodi u porodilištima podstiče neurorazvoj bebe, utiče na veći IQ djeteta, ali i snižava nivo agresije. 

Naime, dok se mazite, ili samo grlite s nekim do koga vam je stalo, tijelo otpušta hormon oksitocin, koji vas smiruje i omogućuje da se bolje nosite sa stresom.

Pritom, dok tijelo u toplom zagrljaju proizvodi više spomenutog hormona sreće, snižavaju se razine hormona stresa - doze kortizola opadaju i napetost nestaje.

Takođe, nakon povrede brižan zagrljaj ili nježan dodir pruža više od moralne podrške. Hormon oksitocin koji se pritom otpušta u krvotok ima analgetički učinak i ublažava bol.

Novi.ba/Srbijadanas/Foto:Facebook

Ne propustite