Počeo Kongres SDA: Biraju PREDSJEDNIKA A SAMO JEDAN KANDIDAT 

Objavljeno:14.09.2019 - 10:45
A A A Times Arial

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem će biti birani predsjednik stranke, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora te Nadzornog i Etičkog odbora, počeo je u Sarajevu.

Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni stranački predsjednik Bakir Izetbegović, a bit će birano i devet potpredsjednika.

Kako je na početku rekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, 1.204 delegata prisustvuje Kongresu te sudjeluje u radu i donošenju odluka. Osim toga, došlo je i oko 600 gostiju te 80 akreditiranih predstavnika medija.

sda-5

Izabrano je radno Predsjedništvo Kongresa, a za predsjednika je imenovan Halid Genjac.

Delegati su birani iz svih općinskih organizacija s prostora cijele BiH, a 30 delegata će predstavljati članstvo u dijaspori širom svijeta.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao da je najznačajnije pitanje koje se rješava na Kongresu pitanje programskih dokumenata, programske deklaracije, Statuta i programskih rezolucija koje Kongres usvaja kao najviše stranačko tijelo. Drugo značajno pitanje koje razmatra Kongres je izbor rukovodstva stranke – predsjednika stranke, potpredsjednika, članova Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora.

Kada je u pitanju izbor predsjednika SDA, Genjac kaže da su općinske, kantonalne, regionalne organizacija predložile Bakira Izetbegovića i on se pojavio kao jedini kandidat predložen od svih općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija.

izetbegovic-sda-pres-150319

Napomenuo je da u stranačkom Statutu postoji odredba da se izbor organa vrši tajnim glasanjem između više kandidata. Međutim, predviđena je i mogućnost, ukoliko se pojavi samo jedan kandidat za neki organ, u ovom slučaju za predsjednika stranke, da tijelo koje bira, u ovom slučaju Kongres, može većinom odlučiti da se izbor izvrši javnim glasanjem, odnosno aklamacijom.

- S obzirom na sve te činjenice, bit će predloženo Kongresu da se izbor obavi javnim glasanjem i ukoliko većina delegata na Kongresu to prihvati tako će se i obaviti iz racionalnih razloga i uštede vremena – naveo je generalni sekretar SDA.

Kada su u pitanju potpredsjednici stranke, bit će birano ukupno devet potpredsjednika, od kojih dva moraju biti s područja manjeg bh. entiteta i mora biti najmanje jedna žena.

Na Kongresu će biti birana i 83 člana Glavnog odbora, dok se u Nadzorni odbor bira pet, a u Etički odbor 11 članova.

Kada je riječ o izmjenama Statuta, Genjac je naveo da Kongres može usvajati izmjene Statuta ili donositi novi Statut.

sebija-izetbegovic-1

- Ovaj put smo se opredijelili da usvajamo novi Statut koji nije apsolutna novina, ima značajan dio odredaba identičnih sa odredbama iz prethodnog Statuta. Međutim, zbog značajnog broja izmjena, opredijelili smo se da usvojimo novi Statut – pojasnio je Genjac.

izetbegovic-dodik-i-covic-3-e1551879170192

Na današnjem Kongresu prisutno je i više od 6.000 gostiju, među kojima su brojni zvaničnici. Između ostalih, tu su ambasador Turske Haldun Koč (Koc), Rusije Petr Ivancov, Kine Ji Ping i brojni drugi.
Izvor: dnevniavaz.ba

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia