PAKUJTE KOFERE! Ako još uvijek NISTE otišli na MORE, evo razloga zašto biste trebali ISTOG TRENUTKA!

Zdrav život
PAKUJTE KOFERE! Ako još uvijek NISTE otišli na MORE, evo razloga zašto biste trebali ISTOG TRENUTKA!
.

More ne samo da nas čini opuštenijim zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono mijenja i hemiju našeg tijela, tvrde naučnici. Mijenja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje… 

Još u 18. stoljeću škotski doktor Vilijam Kulen (William Cullen) podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da ljekovito deluje na tijelo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.

plaza-more

Plavo zdravlje

U ne tako dalekoj prošlosti tim naučnika odlučio je pozabaviti se tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom "Blue Health" (plavo zdravlje). 

Otkrili su da zvuci mora stimulišu područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećanja.

Kad smo na plaži, naše tijelo apsorbira više kisika i regulira nivo serotonina - poznatog kao hormon sreće i tvari koja kontrolira anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnog onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora u tijelu smanjuju nivo hormona stresa kortizola. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tokom razvoja u materici.

more

Osjećaj stabilnosti i sigurnosti

- Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti - objašnjava naučnik Majkl Merčenik (Michael Merczenic) sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku. 

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osjećamo sretni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi "Bright Side".

Novi.ba/Zdravlje/Foto: Ilustracija

Ne propustite