SAD: Dvadeset osoba poginulo u sniježnoj oluji

Svijet
SAD: Dvadeset osoba poginulo u sniježnoj oluji
Jake snježne padavine i oluja i dalje bijesne saveznom američkom državom New York u kojoj se broj smrtno stradalih povećao na sedam.

Jake snježne padavine i oluja i dalje bijesne saveznom američkom državom New York u kojoj se broj smrtno stradalih povećao na sedam.

Debljina snježnog pokrivača na nekim mjestima doseže 1,5 metara.

Tokom posjete Buffalu, koji je okovan snijegom, guverner New Yorka Andrew Cuomo kazao je kako je ovo "historijski događaj". 

"Kad se sve završi mislim da ćemo vidjeti da su ove padavine do sada oborile sve rekorde", kazao je Cuomo podsjećajući kako je u ugrožena područja poslao vojnike nacionalne garde kako bi pomogli građanima. 

Dok meteorološke stanice javljaju kako će se nevrijeme u New Yorku zadržati do vikenda vlasti su bile prinuđene otkazati željezničke linije između glavnog grada savezne države Albanyja i Buffala.

Na istoku zemlje najavljuju se temperature niže od prosječnih za ovo doba godine koje se normalno kreću od šest do devet stepeni Celzijusa.

Osim toga, u blizini kanadske granice, istočno od Velikih jezera također se očekuje da će obilne sniježne padavine nepovoljno utjecati na život u tom dijelu SAD-a.

Snijeg na sjeveroistoku SAD-a ne prestaje padati od subote, a broj smrtno stradalih u cijeloj zemlji povećao se na 20, saznaje agencija Anadolija.

Osim ovih smrtnih slučajeva u saveznoj državi New York, zvaničnici New Hampshirea i Michigana također su javili da je nekoliko građana preminulo.

Meteorolozi su u utorak zabilježili najhladniji novembarski dan od 1976. godine. Više od 50 posto SAD-a je trenutno pokriveno snijegom što je najviše za ovaj period od 2003. godine. 

Jaka snježna oluja prošle sedmice zahvatila savezne američke države New York, Ohio, Michigan, Wisconsin i Pensilvanya.

Stručnjaci predviđaju da će snježni prekrivač dostići 1,8 metara.

Ne propustite