AUTORSKI TEKST PRIM.DR NINE RAJČIĆ ZA NOVI.BA: Ko upravlja vašim zdravljem i dužinom vašeg života, poznajete li svoje tijelo i ono vas?

Porodica i zdravlje
AUTORSKI TEKST PRIM.DR NINE RAJČIĆ ZA NOVI.BA: Ko upravlja vašim zdravljem i dužinom vašeg života, poznajete li svoje tijelo i ono vas?
.

Dvadeset i prvi vijek je po procjeni SZO vijek dodataka ishrani, njihova primjena usporava epidemisku najezdu masovnih nezaraznih bolesti i usporava proces starenja. 

Koliko poznajemo svoje tijelo, kakvu mu podršku pružamo, da li koristimo preporučene preparate, pitanje je za svakog od nas. Kako i koliko  želimo  da traje naš životni vek. Znamo li šta je antiaging medicina?

Posljednjih decenja statistički podaci govore o produženom životnom vijeku sa jedne i pojavu mnogih hroničnih i teških bolesti sa druge strane. Odgovor je da živimo brzo, petnaest a ne dvanaest mjeseci za godinu, sa lošim životnim navikama  i obilnim korišćenjem hemijskih supstanci u ishrani, higijeni i okruženju. 

Tako narušena  životna ravnoreža dovodi  do promjene biohemiskih procesa i stvaranja grešaka u ćelijama svih organa. Ako godinama gubimo a ne nadoknađujemo gradivne materije, utičemo  na kiselost organizma i oksidativne procese, javljaju se zapaljenja, pad imuniteta, pad energije i sve više neispravljivih grešaka  koje nas uvode u bolest i u biološku starost.

Za većinu neprijatnih promjena krivi smo sami.                                                                           

Odnos prema životu, obično, iskristališemo  kada primijetimo  prve znake starenja,  tada mijenjamo režim ishrane, fizičku aktivnosti, životne navike, želimo  što prije vidljive rezultate. Zaboravljamo da nije važno samo djelovati simptomatski, cilj je djelovati na uzrok nastanka promena, vratiti  funkciju ćelije. 

Sačinjeni smo od velikog broja ćelija koje svakodnevno vrijedno rade i međusobno komuniciraju preko ćelijskih membrana. Primaju hranljive materije, prerađuju ih, bore se sa neprijateljem, obnavljaju se, obstaju i u lošim uslovima ali često i pogriješe. 

Svaka ne ispravljena greška se umnožava i vremenom dovodi do promjene koju zovemo bolest. U našim ćelijama, u hromozomima, nalaze se geni, a u njima šifre po čijem zapisu se odvijaju svi procesi…. Da bi se poruke u genima zadržale što duže i bez greške, naši hromozomi koje smo dobili od roditelja zaštićeni su produžrcima koji se zovu tjelomeri. 

Tjelomjeri su štitovi, koji se troše u lošim procesima bez hrane, vode, kiseonika, bez zaštitnih enzima, sa mnoštvom slobodnih radikala, u stresu i sa godinama života, pa postepeno nestaju, dok se potpuno ne slepe u telomerske kape, čime prestaje deoba i aktivnost ćelije. Da je to tako potvrdila je Elizabeth Blackburn koja je svoj radni opus posvetila baš njima i za to dobila Nobelovu nagradu. 

Ništa manje nisu važne ni stem  ćelije kada je u pitanju antiaging medicina.  Preostale, neiskorišćene matične ćelije, po rođenju, se grupišu u niše, miruju i budno čekaju na factor rasta fibroblasta, (FRF), da pokrenu svoju aktivnost  na obnovu i regeneraciju, odbranu . FRF produžava trajanje naših ćelija organa i organizma u cjelini, dok se u matičnim ćelijama  kriju životne i energetske reserve, naše zdravlje i dužina života. 
One su izvor svih ćelija tijela a ova sposobnost zamjene oštećenih i starih ćelija čini ih jedinstvenim u medicini. Tako zarastaju povrede, prelomi i posjekotine, oporavak poslije bolesti, stanja poslije infarkta, promjene uslijed starenja.

Ljudski organizam ima stalnu potrebu za kreiranjem novih ćelija koje služe samo da bi održale naše tijelo u funkciji. Po dobijenom nalogu iz oštećenog organa dolazi do deobe matične ćelije na  jednu  ćeliju tog organa i jednu matičnu ćeliju. 

Ključna ulogu FRF je u razvoju svakog embriona, uključujući i čovjeka, a po završenoj funkciji  factor nestaje.   

Istraživanja pokazuju da naknadni unos FRF igra vitalnu ulogu u radu KVS, GIT, IM  sist, radu CNS, gotovo svih dijelova tijela. Jedini izvor faktora rasta u daljem životu je hrana, ali ne u dovoljnim količinama  za naše potrebe, na šta ukazuje podatak da se do kraja života ne iskoristi  30-40%  m.ć. kao životnih rezervi,  čime se skraćuje životi vek i narušava kvalitet života. Prisutnost FGF omogućuje homeostazu u cijelom organizmu.      

stressed-woman-adrenals                                                 

Stres, sa hormonima stresa, ubrzava starenje i početak bolesti povezanim sa starenjem. Blokira  imuni sistem, mijenja metaboizam, utiče na CNS, KVS, GIT…utiče na rad endokrinog sistema, skraćuje telomere…  Potrebno je u što dužim intervalima blokirati stvaranje slobodnih radikala i oksidativni stres, uravnotežiti rad hormona stresa i hormona dobrog raspoloženja, obezbijediti gradivni materjal za sintezu proteina, dovesti imuni sistem u ravnotežu, zaštiti krvne sudove od stvaranja, naslaga i smanjenja elasticiteta. 

Kako sve to postići pa da rezultati budu i više od očekivanih?

Proizvodi LIFEPHARMA zajedno sa svojim istraživanjima, studijama i certifikatima uključeni su u PDR /Physicians Desk Reference /vodeći američki informator o registrovanim lekovima i dodacima ishrani. PDR koristi svakodnevno >65000 lekara. Sadrži informacije o doziranju, nuspojavama, sigurnosnim podacima i kliničkim ispitivanjima lekova. 

Preparati su namijenjeni za korišćenje u prevenciji i u toku liječenja bolesti, uz primjenu preparata oficijelne medicine.

Kompanija Lifepharm u svom programu nudi četiri proizvoda koji djeluju udruženo, pokrećući sve gore pomenute procese. Prva saznanja o ljekovitom dejstvu oplođenog jajeta datiraju sa početka prošlog vijeka, iz 1929 god. Kanadski lekar Dr John Ralston Davidson je prvi istraživao djelotvornost hranljivih materija izdvojenih iz oplođenog kokošijeg jajeta 9-og dana, za liječenje raznih poremećaja i bolesti pa čak i onih najtežih. Pravi značaj produkata oplođenog jajeta 9-og dana, poslije 50 god. dokazao je norveški naučnik, istraživač i najveći poznavalac jaja dr. Bjonde  Eskeland. Specijalnom tehnologijom, primjenom niskih temperatuara, izdvojio je, posebnu frakciju proteina, nazvao je OTP9 i pripremio za humanu upotrebu. 

lifepharm-products

Sa izabranim sastojcima  dobio je najbolju formulu ekstrata iz oplođenih jaja, pozicioniranu kao Laminine. Ovai jedinstveni proizvodi spadaju u grupu dodataka ishrani i jedni su od najmoćnijih  preparata danas u svijetu, sa djelovanjem u ćeliji i van nje, u svim organskim sistemima:

Grupu preparata predstavljaju:

  • Laminine - sadrži, zaštitnu mješavinu, poznate kao OPT9, sadrži 22 am. kiseline, od kojih je 10  esencijalnih,( koje naš organizam ne stvara), sadrži proteine, peptide, minerale u tragovima. Obogaćen je dodatkom vrlo korisnih biljaka i morskih nutrijenata. Njegova posebnost je u zaštiti i nadoknadi telomera, (sintezi enzima telomerase). Laminine podstiče rast i popravak ćelija u našem tijelu koncentrirajući se u dijelovima tela koji su oštećeni.Budi matične ćelije, obnavlja kardiovaskularni sistem, podiže energiju na viši nivo i izdržljivost ćelije. Pozitivno utječe na nivo šećera u tijelu. Pomaže moždane aktivnosti, uključujući pamćenje  i koncentraciju, zdrav san, usporava proces starenja i pojavu problema povezanih sa starenjem, povećava libido, uravnotežuje rad hormona  DHEA , a to je poboljšana izdržljivost, više snage, oblikovanje mišića, bolju gustinu kosti. Lakše je održavanje tjelesne težine, bolje podnošenje stresa, snažnije su obrambene funkcije organizma, poboljšana je elastičnost zglobova i tetiva, jača libido.

lam1

Laminine je savršeno siguran za korištenje,Budući da je 100 % prirodnog porijekla, moćna kombinacija sastojaka povećava potencijal Laminine i daje zapažene rezultate nakon, samo, 48 sati. Laminine može smanjiti proizvodnju kortizola za gotovo 50%. To je jedan od ključeva za postizanje emocionalne ravnoteže i obrane od hroničnog stresa.                                      

Nije u preporuci kod izraženih alergija na jaja i ribu.

  • Imuno+++- LifePharm je kreirao jedan od najmoćnijih prirodnih preparata za jačanje imuniteta Vrhunska kombinacija gljiva i biljaka za prirodno jačanje organizma i regeneraciju. Gljive: Ćuranov rep, Maitaki, Reishi. Ashwagandha, pojačava snagu i izdržljivost. Polisaharidni kompleks-gljiva-beta glukani 1,3 i 1,6 deluju na T,B i NK ćel. imunomodulatorno, sa faktorom kočenja 98,5 preporuka je kod autoimunih bolesti i alergija. Moćni su antioksidati, djeluju regenerativno, kao i na metabolizam(masti, šećera,  minerala-osteoporoza). Povoljno utiče na nervni, endokrini i reproduktivni sistem, smanjuje  nivo kortizola (hormona stresa) za 27%). Ostali sastojci Acerola, Camu - Camu , Pasji trn, Nar, C-blend vitamin, spadaju u najmoćnije antioksidante sa produženim delovanjem, vraćaju prirodno stanje ćelije, vezuju slobodne radikale i neutrališu toksine i pokreću samogenezu.

imune

  • Digestive+++- sadrži probiotik i prebiotik, 1,5milijardi CFU Bacillus Coagulansa, koga ne razgrađuju enzimi, on normalizuje rad debelog crijeva i neutrališe kiselinu u želucu. Laneno ulje djeluje antiinflamatorno, reguliše crevnu floru i eliminiše toksine iz organizma, deluje protiv zatvora.Prebiotik čine: kratko-lančani Frukto-oligosaharidi, čičoka, lišće maslačka, yacon koren, oni pokreću probiotik i neutrališu HCl. Obogaćena mješavinom enzima alfa-galaktozidazom i laktazom  u GIT, u tankom crevu, podstiču  pravilno varenje i resorpciju hranljivih sastojaka i eliminaciju otpadnih.  

diges

Nedostatak enzima otežava varenje i iskoristivostn hranljivih  i gradivnih materija, pospešuje prisustvo loših bakterija i zapaljive procese. Sve hronične bolesti počinju u crijevima kao i prevremeno starenje, nosioci su 78% imuniteta. U enteričkom spletu ima više neurona nego u glavi,  tu se proizvodi 90% serotonina, hormona zadovoljstva. Sa starenjem sistam za varenje se mijenja. Skoro 40% starijih ima ozbiljne tegobe zbog promijena, nedostatka enzima, propustljivih crijeva. Bacillus Coagulans se eliminiše iz GI trakta za oko 7 dana nakon uzimanja pa je uputno što češće ga koristiti. 

Digestive sadrži čitav niz osnovnih enzima koji pospešuju probavu i asimilaciju, i djeluju u svim delovima GI trakta bez obzira na pH vrijednost, smanjuju upalu i propustljivost crijeva, poboljšavaju metabolizam masti a time i gubitak TT, utiče na apsopciju energije i pokretljivost crijeva.  Kapsula se koristi se prije obroka 1-2 puta sve prilagođeno telesnoj težini, godinama i tegobama.                                                                                                                                                           

  • Omega +++ - Omega u sastavu ima FRF, masne kis 3,(EPA i DHA) 6 i 9,iz boražnih ulja i  , održava nivo LDL, HDL hol, atero i arteroskleroze, eikosanoida, ulaze u sastav membrana neurona mozga i kičmene moždine i svih ćelija. CoQ10 koenzim  smanjuje se posle 30g i do 80% a odgovoran je za metaboličke procese, elastičnost ćelijskih membrana u endotelu krvnih sudova,čuva DNK, ima ga u mitohondrijama srca i mozga,sprečava oksidativni stres u krvnim sudovima, on je enzim protiv starenja ćelija i tkiva. Vit. K2 iz soje, sprječava kalcifikacije u krvnim sudovima,ima povoljan efekat na mozak, usmerava kalcijum u kosti i zube, pomaže resorpciju vit.D3. Eikosanoidi su signalni molekuli koji nastaju oksidacijom esencijalnih masnih kiselina Oni vrše kompleksnu kontrolu nad mnogobrojnim telesnim sistemima, utiču na kardiovaskularne bolesti, krvni pritisak, metabolizam triglicerida i zapaljenje zglobova, na razvoj zapaljivih procesa u cijelom organizmu  i imunitet. Oni isto tako funkcionišu kao glasnici u centralnom nervnom sistemu. Kontrolne mreže koje zavise od eikosanoida su među najkompleksnijim sistemima ljudskog tijela, djeluju na izgled i funkciju krvnih sudova, endotela, stvaranje plaka.Krvni sudovi regulišu homeostazu.Bolesti KVS su najzastupljenije i više od 50%

omegaaa

Omega-3 masne kiseline su najbolje masti i ulaze u sastav membrana neurona mozga i kičmene moždine. Omega 3 ulje smanjuje zapaljenje koje je ključno za uklanjanje depresije, stresa i anksioznosti, bola u zglobovima, mišićima.Utiče na pamćenje. 

Nema kontraindikacija za primjenu i u preporuci su poslije 13-god, ne kod trudnica i dojilja. Preporučena doza je 1- do 2 puta dnevno, tri mjeseca, vrijeme potrebno za vraćanje memorije ćelija.

Proizvodi LIFEPHARMA zajedno sa svojim istraživanjima, studijama i certifikatima uključeni su u PDR /Physicians Desk Reference /vodeći američki informator o registrovanim lijekovima i dodacima ishrani. PDR koristi svakodnevno >65000 lekara. Sadrži informacije o doziranju, nuspojavama, sigurnosnim podacima i kliničkim ispitivanjima lijekova. 

Ne propustite