Građani 28. decembra biraju novog predsjednika

Hrvatska: Preko 2 miliona KM za predsjedničke izbore

Objavljeno:20.11.2014 - 15:57
A A A Times Arial

Vlada Hrvatske je na današnjoj sjednici raspisala izbore za predsjednika Republike za nedjelju, 28. decembra, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počet će teći od 24. novembra, piše Index.hr, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

"Vlada raspisuje izbore za predsjednika Republike koji će se održati u nedjelju 28. decembra, a izborni rokovi, odnosno odluka će stupiti na snagu 24. novembra", kratko je rekao ministar uprave Arsen Bauk.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne kampanje za predsjedničke izbore, koja bi za kandidata ili kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu iznosila milion kuna.

"Određuje se da kandidat koji dobije najveći broj glasova dobije naknadu troškova od blizu 250.000 KM, a ostali kandidati koji su dobili preko 10 posto glasova, razmjerno broju dobivenih glasova u odnosu na prvog kandidata, u drugom krugu 20 posto od iznosa naknade utvrđene u prvom krugu", izvjestio je Bauk.

Za pokriće troškova izbora i visinu naknade troškova izborne kampanje osigurano je više od 2 miliona KM. 

Pravo biti biran, odnosno kandidirati se predsjednika Republike imaju svi punoljetni državljani Hrvatske.

Kandidate mogu predlagati političke stranke registrovane u Hrvatskoj, jedna ili više političkih stranaka zajedno, kao i birači.

Bez obzira na to ko predlaže kandidata za predsjednika, mora prikupiti najmanje 10 hiljada potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu.

Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Predsjedničke kandidature zasad su najavili aktuelni predsjednik Ivo Josipović, HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić ispred Saveza za Hrvatsku, te bivši čelnik HSP-a Anto Đapić i stečajni upravnik Ivan Rude.

(NAP)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU: