ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Ljekovito bilje za upalu mjehura i bubrega

Zdrav život
ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Ljekovito bilje za upalu mjehura i bubrega
.

Upala mjehura pogađa mnoge žene i nerijetko se često pojavljuju. Određene bakterije, naročito vrsta poznata kao Escherichia coli, može doći do stjenke uretre i mjehura, gdje je u mogućnosti stvarati i širiti infekciju.

Postoji različito ljekovito bilje za upalu mjehura i bubrege koje može olakšati simptome i na prirodan način ublažiti samu bolest.

Listovi breze

breza

Listovi breze pospješuju izlučivanje urina, te se koriste kod upala urinarnog trakta i čišćenja bubrega. Čaj od breze ima vrlo blagi učinak i ne iritira bubrege. Uklanja višak vode iz tijela i potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela.

1 žlicu usitnjenog suhog lišća breze prelijte s oko 3 dcl kipuće vode. Pustite da odstoji oko 15 minuta pa procijedite i pijte do 3 puta dnevno. S obzirom da je čaj od breze diuretik, važno je da osim njega pijete dovoljno tekućine tokom dana. Trudnice bi se trebale prije konzumiranja posavjetovati sa svojim liječnikom.

Borovnice

borovnica

Borovnice potiču izlučivanje tekućine, detoksiciraju i potiču metabolizam, ali su također učinkoviti za čišćenje krvi, giht i reumatske bolesti.

Priprema čaja: Žličicu borovnica prelijte sa šalicom kipuće vode. Svaki dan, popijte jednu šalicu ujutro i jednu navečer.

Ako konzumirate čaj duže vrijeme, može iritirati bubrege, stoga se ne preporučuje za bolesnike s oštećenjem bubrega. Ne smije se koristiti više od 4 tjedna, niti se preporučuje za trudnice.

Brusnice

ljekovitost-i-ljekovita-svojstva-brusnice

Istraživanja su pokazala da su brusnice vrlo učinkovite u liječenju urinarnih infekcija. Proantocijanidin, sastojak iz brusnice, sprječava prianjanje E. coli na stjenke mjehura i njezino razmnožavanje. Za prevenciju pijte 2 čaše nezaslađenog soka od brusnice dnevno.

Čaj od listova brusnice se također koristi u liječenju upale mjehura. 2 čajne žličice listova brusnice prelijte s hladnom vodom i pustite da odstoji 10 sati, pa procijedite.

Peršin

persun

Čaj od peršina se često koristi kod problema s probavom, nadutosti i grčeva. Ima antiupalna svojstva i može pomoći kod upale mjehura i zadržavanja vode. U šalicu stavite 1 žlicu krupno nasjeckanog peršina i prelijte ga sa 250 g vruće vode. Pustite da odstoji oko 5 minuta pa ga procijedite. Po želji dodajte malo limunovog soka kako bi poboljšali okus. Ako čaj od peršina želite zasladiti, dodajte mu malo meda.

Poljska preslica

Preslica ima nježan učinak na izlučivanje mokraće, te je pogodna za dugotrajno korištenje. Učinkovita je za liječenje bolesti mjehura i mokraćnog sustava, kao i jačanje imuniteta. Koristi se i za liječenje bubrežnih kamenaca. 1 žličicu preslice prelijte šalicom kipuće vode, procijedite i pijte u gutljajima 2-3 šalice na dan.

Maslačak

maslacak

Maslačak je učinkovit protiv bubrežnih kamenaca, povećava izlučivanje urina i time pomaže u uklanjanju toksina iz tijela i ublažava bolove pri mokrenju. Od maslačka možete napraviti čaj tako da šaku svježeg lišća (ili korijena) stavite na 1 l vruće vode. Nakon 10 minuta procijedite.

Kopriva

kopriva2

Kopriva ima protuupalna svojstva te pozitivno djeluje na infekciju. Pomiješajte 1 žličicu osušenih listova koprive sa 1 šalicom kipuće vode. Pustite da se čaj ohladi, a zatim pijte 1 žlicu svakih 1-2 sata (najviše 1 šalicu dnevno).

Novi.ba/Kiwi

Ne propustite