RASTE NA SVAKOM KORAKU, A RIJETKI ZNAJU KOLIKO VRIJEDI: Ova biljka liječi od najopasnijih bolesti današnjice!

Zdrav život
RASTE NA SVAKOM KORAKU, A RIJETKI ZNAJU KOLIKO VRIJEDI: Ova biljka liječi od najopasnijih bolesti današnjice!
-

Vrapčije sjeme, ptičiji proso, divlja proja, ljekovita biserka u tradicionalnoj medicini izuzetno je cijenjen lijek zbog širokog spektra djelovanja.

Vrapčije sjeme je višegodišnja biljka koja raste u visinu do metar, naslanja se na jak razgranati korijen. Najčešće se sreće na kamenitim terenima, uz puteve i obale, na neobrađenim površinama, u grmlju i šumama. Listovi su hrapavi, duguljastog kopljastog oblika, nemaju peteljku već se na biljku direktno naslanjaju kao da sjede. Cvijetovi su bjeličasto žute boje smješteni na vrhu, dok je plod tvrdo zrno, sive boje i sjajno.

rakrak

Za liječenje se bere cijela biljka u vrijeme cvjetanja, od maja do kraja jula, a plod se bere u jesen kada sazri. Mljevenjem zrelih zrna dobija se delotvorni prašak koji se pije uz čaj ili miješa s vodom. Dok je biljka mlada, od listova mogu da se prave ukusna hranljiva variva i supe. Sjeme biljke sakuplja se i za jelo i za liječenje. Može da se kuha, prži, a samljeveno se koristi kao zamjena za kafu.

Korijen je takođe vrlo ljekovit i vadi se u jesen. Prvo se očisti od zemlje, pa isiječe na kolutove i suši na toplom mjestu. Sadrži vrlo vrijedne sastojke kao što je litospermin, silikat, silicij, rutin, kremene kiseline.

rak-zeluca-avgust-2017

Plod od kojeg se pravi prašak je izvanredan lijek za bolesti bubrega i bešike jer ima antiupalno dejstvo uz jak nadražaj za izbacivanjem tečnosti. Spriječava stvaranje kamena i taloženja pijeska u ovim organima, a pomaže i kod akutnog i hroničnog cistitisa.

Posebno je djelotvoran kod zaraznih ginekoloških bolesti, kao što je gonoreja, a pomaže i kod gihta, artritisa i drugih reumatskih bolesti. Ublažava crijevne tegobe povezane sa dijarejom i grčevima, čisti krv, snižava visoku temperaturu. Ako se prašak od ploda pije sa vrelim čajem, dolazi do obilnog znojenja, što je kod liječenje određenih zdravstvenih tegoba neophodno. Terapija se uzima na četiri do pet sati, po pola kašičice uz malo čaja ili vode sve dok tegobe ne prestanu.

celije-raka

Listovi vrapčijeg semena, od kojih se takođe pravi čaj, odličan su sedativ jer djeluju umirujuće na nervni sistem. Preporučuju se kod različitih stanja napetosti, uznemirenosti, uzbuđenosti i nesanice.

trudnica

Trudnicama i osobama sa poremećenim radom štitne žlijezde ova biljka se ne preporučuje za korištenje, ni u jednom obliku.

Ne propustite