NJEMAČKI LJEKARI GODINAMA PROVODIDILI TESTIRANJA NA LJUDIMA: Sada tvrde da OVIM nalazom krvi mogu da predvide da li ćete umrijeti u narednih 10 godina

Aktuelno
NJEMAČKI LJEKARI GODINAMA PROVODIDILI TESTIRANJA NA LJUDIMA: Sada tvrde da OVIM nalazom krvi mogu da predvide da li ćete umrijeti u narednih 10 godina
.

Istraživanje je trajalo 16 godina, a za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika

LJekari već sada mogu da predvide rizik od smrti pacijenta u slIJedećoj godini, na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola.

doktor-ilustracija-ls

Njemački naučnici razvili su test krvi kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina. Grupa stručnjaka Instituta za biologiju "Mek Plenk" sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina, prenosi B 92.
Procjenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvaćenih faktora, uključujucći indeks tjelesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i vjerovatnocću da se razviju karcinom ili srčane bolesti. Istraživanje je trajalo 16 godina, a za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere. Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu "Nejčr komjunikejšn", identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procjenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.
doktor

Analiza ovih karakteristika pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umrijeti u narednih 10 godina, piše Sputnik. Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama i nadaju se da će ova studija sa svojim rezultatima jednog dana da uvede testove krvi, koji će da pomažu u kontroli liječenja pacijenata.

Izvor: alo.rs

Ne propustite