Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - četvrtak, 16. juli

Ramazan
Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - četvrtak, 16. juli
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.

Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni. 

Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:


Predjelo: Sataraš

sataras-042993a8d05169ca755fbf8d2160072c-header

Sastav: 500 g paprike, 500 g paradajz, 1 glavica većeg luka, 5 kašika ulja, 1 manja kašika šećera, sol, biber, vegeta.

Priprema: Papriku očistiti i narezati na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz oguliti, odstraniti  sjemenke i narezati na komadiće. U širokoj tavi na ugrijanom ulju svijetlo propržite luk, dodajte šećer a zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umiješati paradajz i vegetu pa nastavite pirjati sve dok sva tekućina ne ispari. Na kraju sataraš posoliti i pobiberiti. Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili mali obrok s raznim prilozima.

 

Glavno jelo: Špagete sa gljivama i paprikama u paradajz sosu

spagete

Sastav: 1 pakovanje špaget, 1 paprika, 2 male konzervice gljiva, 500 ml špageti sos, 1 kašika crnog brašna (može i bijelo).

Priprema: Na malo ulja i malo soli propržiti papriku isječenu na kockice. Paprikama dodajte ocijeđene gljive iz konzerev i prodinstajte.
Kad paprika omekša dodajti brašno i sve dobro promiješati. Dodati paradajz sos, izmješati i pustiti da prokrčka. Špagete skuhati u slanoj vodi, ocijediti i dodati im sos.


Desert: Čupavci

cupavci-78d2a6fcb6308a0439a68459bd9c995c-header

Sastav: 3 jaja, 5 šolja šećera, 1 kesica vanilin šećera, 3 šolje ulja, 3 šolje mlijeka, 9 šolja glatkog brašna, 1 kesica praška za pecivo/7 g.
Za kakao-kremu: 5 šolja šećera, 5 šolja mlijeka, komadić maslaca od 60g, 5 kašika kvalitetnog kakao-praha, 120-150g kokos brašna za ukrašavanje čupavaca.

Priprema: Jaja i šećer mutiti drvenom kašikom, dodati jednu kesicu vanilin šećera, zatim ulje, mlijeko , brašno pomiješano s jednom kesicom praška za pecivo. Po želji dodati malo soka od limuna i ribane korice. Pripremljeno biskvitno tijesto uliti u namašten i lagano brašnom posuti kalup za pečenje(25x35cm.)  i peći na 200C-25 minuta. Ohlađeni kolač izrežite na kocke,ovisno veće ili manje po želji. Za kremu kuhati mlijeko,šećer i komadić margarina. Kada se smjesa zgusne dodati kakao i još malo prokuhati. Kremicu prohladiti i svaku kockicu prvo staviti u smjesu pa zatim u kokos složiti na pladanj s razmacima da se čupavci stisnu. Prije posluživanja dobro čupavce ohladiti.

Ne propustite