OVO VOĆE JE ELIKSIR MLADOSTI: Dokazano podmlađuje i regenerira organizam, te sprječava pojavu bora, a kad čujete za ovo dejstvo odmah će otrčati do prve piljare
Šljive su bogate vitaminima i pektinom koji potiče probavu, sakuplja otrovne tvari iz organizma i izbacuje ih putem stolice.
![]()
Brzo rješavaju problem visokog kolesterola i oboljenja bubrega, reume i bolesti jetre. Konzumiranje svježih plodova pomlađuje i regenerira organizam, te sprječava pojavu bora. Također odličan je način prevencije malignih tumora.
![]()
Također, veoma su učinkovita pomoć za mršavljenje. Rade na principu da supstance iz šljiva „kupe“ masti iz hrane unešene u organizam, te ih probavljaju i izbacuju vani. Bogate su i kalijem, mineralom neophodnim za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do osjećaja umora. Sezona rađanja šljiva proteže se od maja do oktobra. Japanske vrste sazrijevaju prve, dok u Evropi one sazrijevaju nešto kasnije, uglavnom početkom augusta.
![]()
Suhe šljive sadrže više vitamina, minerala i antioksidansa od svježih. Mnogi doktori ih smatraju najučinkovitijim lijekom protiv zatvora, ali i izvrsnom preventivom za srčani udar.
![]()
U toku procesa sušenja ne gube minerale i vitamine, te zbog toga predstavljaju ogromne izvore energije u malenom pakovanju. Vlakna unutar suhih šljiva, koja su netopiva i ne rastvaraju se u organizmu, već ubrzavaju probavu, kupe vodu i masti i izbacuju ih vani. Često se javlja slučaj stvaranja većeg volumena stolice, ali što je stolica obimnija ubrzava protok hrane kroz crijevo. Ipak, topiva vlakna se u potpunosti rastvaraju, što doprinosi normalnoj probavi, te na taj način potiče rast dobrih bakterija u crijevima što pospješuje čišćenje organizma od toksina. Pored topivih i netopivih vlakana, unutar suhih šljiva nalazi se tvar poznata kao sorbitol. On djeluje kao osmotski laksativ, te također doprinosi normalnoj funkciji probave.
![]()
Da bi se ostvario željeni učinak, neophodno je svakodnevno konzumirati najmanje 100gr šljiva.